Seksuaalirikoksia urheilussa voi ennaltaehkäistä

Suomessa pitkällä aikavälillä yhdeksän kymmenestä nuoresta on jossain vaiheessa mukana urheiluseuroissa tapahtuvassa kilpa- ja harrastetoiminnassa. Urheiluseuroilla on iso mahdollisuus olla positiivinen ja kasvua tukeva voima lasten ja nuorten elämässä. Niillä on myös suuri vastuu suojella lapsia ja nuoria. Urheilu ei valitettavasti ole väkivallasta vapaata aluetta.

Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan vuosina 2016–2017 tehtiin 145 rikosilmoitusta urheilun ja liikunnan parissa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Näistä ilmoituksista 48 liittyivät kilpailu- ja harrastustoimintaan. Näissä 48 tapauksessa oli yhteensä 69 uhria. Uhrien keski-ikä 15,5 vuotta kertoo, että kyseessä on lapsiin ja nuoriin kohdistuva rikollisuus. Epäiltyinä ovat pääasiassa olleet aikuiset. Aihe näkyy myös Et ole yksin-palvelun yhteydenotoissa.

Nämä luvut eivät kuitenkaan kerro urheilun piirissä tapahtuvan seksuaaliväkivallan yleisyydestä kokonaiskuvaa. Seksuaalirikoksissa huomattava osa uhreista ei tee ilmoitusta poliisille. Uhrit kokevat usein häpeää ja syyllisyyttä, sekä pelkoa siitä, ettei heitä uskota.  He voivat pelätä tekijän reaktiota tai oman yksityisyytensä puolesta.

Seksuaaliväkivaltaa voi ja pitää ennaltaehkäistä urheiluseuroissa. On tärkeää, että seuroissa tartutaan asiaan jo ennen kuin mitään on ehtinyt tapahtua. Tiedon lisääminen ja avoimuus ovat tehokasta ennaltaehkäisyä. Mitä enemmän urheilijat, vanhemmat ja valmentajat ilmiöstä tietävät, sitä hankalampaa tekijöiden on toimia. Nuoret alkavat tunnistaa milloin heidän rajojansa on ylitetty. Kun huoli herää, on tärkeää, että urheilijat ja vanhemmat tietävät kenelle asiasta voi seurassa kertoa ja mitä kertomisesta seuraa. Seurassa taas pitää olla etukäteen mietittynä se, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan.  Tasaisin väliajoin tarkastetut toimintatavat, säännöt ja ohjeistukset suojaavat nuoria urheilijoita.

Väkivaltaa ennaltaehkäisevät toimenpiteet pätevät myös kiusaamiseen. LIITU tutkimuksen mukaan urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen. MLL:n verkkokyselyn mukaan suoraan loukkaavan kohtelun ja kiusaamisen kanssa on tekemisissä joka viides urheilua harrastava lapsi ja nuori, joko loukkaavan kohtelun kohteena tai itse muita kiusaavana.

Seksuaaliväkivalta ja kiusaaminen voivat pahimmillaan vaikuttaa negatiivisesti uhrin elämään vielä pitkälle aikuisuuteen.  Turvallinen ja iloa tuova urheilu harrastus taas tukee nuoren kasvua ja kehitystä positiivisesti ja antaa hänelle monenlaisia taitoja.  Meidän aikuisten tehtävä on tehdä kaikkemme lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisemiseksi, sekä uhrien auttamiseksi.

Et ole yksin-palvelusta puhuminen ja sen esillä pitäminen seuroissa viestii vastuullisuudesta. Kaikki urheilun parissa toimivat ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä Et ole yksin-palveluun. Lue lisää osoitteessa www.etoleyksin.fi.

Lähteet:
”Jos siel ois joku kaveri” Lasten ja nuorten kokemuksia liikuntaharrastuksista. MLL 2018
LIITU: Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa 2016
Turpeinen. Poliisin tietoon tulleet seksuaalirikokset liikunnassa ja urheilussa 2016-2017. 2018

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.