Tätisetä

 Mikä on tätisetä?

Ihmetteli 6-vuotias veljentyttäreni Aino kuultuaan innostuneet kommenttini Jemina the Great American show -esityksestä. Kabareessa lanseerattiin uusi termi muun sukupuoliselle. Tätisetä. Makustelin uutta termiä ja sana tuntui suuhuni sopivalta ja helpolta ymmärtää seksuaalista monimuotoisuutta kuvaavien termien viidakossa.

Tätisedässä on enemmän prinsessaa kuin muissa sedissä, oli vastaukseni Ainolle. Vastaus oli hänelle riittävä. Odotin uusia kysymyksiä aiheesta, mutta niitä ei tullut. Sain aikaa miettiä, kuinka lapsi hahmottaa maailman ja seksuaalisen monimuotoisuuden. Tädit, sedät ja tätisedät ovat kaikki samalla viivalla lapsen maailmassa.

Tasa-arvoiset ongelmat

Parisuhteen tai yksilön ongelmat ja kriisit ovat tasa-arvoisia, niitä tulee kaikille ihmisille. Terapeutin vastaanotolla ovat kaikki henkilöt samalla viivalla. Iällä, sukupuolella, sukupuolisella suuntautumisella tai parisuhteen pituudella ei ole merkitystä jos parisuhteessa on ongelmia. Jos tuntuu, että ongelmista ei selviä omin voimin on hyvä hakea apua yhdessä tai yksin. Terapeutin vastaanotolle voi tulla myös huoltokäynnille pohtimaan yhdessä parisuhteen tilaa ja kehitystä. Parisuhde vaatii hoivaa ja huoltoa.

Parisuhteen hoito

Parisuhdetta on hyvä hoitaa päivittäin. Pienet asiat kuten yhteinen aika arjessa, halaaminen ja silmiin katsominen tuovat puolison lähemmäksi ja lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on myös tärkeää ja omille rentoutumishetkille on myös tärkeää varata aikaa.  Yhteinen elämä on helpompaa kun kumpikin voi hyvin.

Jos tuntuu, että tarvitset apua omaan tai yhteiseen hyvinvointiinne voit varata ajan vastaanotolle. Vastaanotolle on kaikkien turvallista tulla yksin tai yhdessä.

Eriikka Sailo
pari- ja seksuaaliterapeutti
Eriikka Sailolta voi varata ajan Väestöliiton terapiapalveluiden nettiajanvarauksesta.
http://www.eriikkasailo.com

 

 

 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Tätisetä

 1. Hei Tätisedät Väestöliitossa : )

  Kiitos Tätisetä artikkelistanne!

  Sain tänään kutsun Seminaariin Islantiin, jossa aiheena mm Lasten Oikeudet.

  No, Tämä hauska nimi tätisetä on kuitenkin utopiaa, jotta tätisedän kehosta ei synny lapsia, mitä taas tädin kehosta voi syntyä.

  No, kyselen, eikö lapsella olekaan oikeutta saada tietää totuutta ihmisten biologisesta kehostaan?

  Onko lapselle oikeus saada oikeaa tietoa, että tätisetä ei ole itsensä kanssa sinut, ei henkisesti eikä fyysisestikään, ja että nyt on käynnissä seksuaalinen vallankumous?

  No, pieni 6 vuotias ei ymmärrä absraktisia asioita, mutta jos lapsi ei ole sokea, hän kyllä näkee, ettei tätisedällä ole tädin sukuelimia.

  Sokeakin tunnustelee kehonsa osia, ja jo 3 vuotias ymmärtää, että isällä ja äidillä on erilainen jalkoväli ja kehon yläosa.

  Toteankin, ettei lapsillakaan ole enää oikeutta saada tietää totuus, vaan aikuisten seksileikit ja hullunmylly peitotaan suoranaisiin valheisiin.

  Olemmekin siis lapsiaikuisia ymmärrykseltämme, ainakin osa meistä aikuisista ei ole saavuttanut aikuisen oikeaa vastuuta puheistaan ja agendoistaan, edes lasten maailmassa.

  Sinikka Holma-Peets
  Saaran Tyttäret ry

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.