Seksuaalikasvatus. Sana luo välittömästi mielikuvan harmaasta luokkahuoneesta, jossa nolostuksesta punainen opettaja yrittää vaikeana tavailla sanoja murrosikä, ehkäisy ja itsetyydytys. Tunnin jälkeen jokainen enemmän tai vähemmän kiusaantuneena liukenee paikalta. Tästäkin on helpompi lukea Bees and Honey -palstalta.
Vai onko käsitykseni täysin 90-lukulainen? Toteutuuko nuorten oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä tänä päivänä? Voivatko nuoret jopa itse vaikuttaa seksuaalikasvatuksen sisältöihin? Tai mikä on seksuaalikasvatuksen merkitys globaalisti?
Näitä kysymyksiä pohditaan IPPF:n #KnowItOwnIt-kampanjassa, jossa myös Väestöliitto ja nuorten digilehti Hurma ovat mukana. Kampanja vaatii kaikille maailman nuorille laadukasta seksuaalikasvatusta, joka alkaa oikeaan aikaan ja vastaa juuri oikeisiin kysymyksiin ilman pelottelua tai uhkailua.
Asia ei ole yhdentekevä, sillä maailmassa on enemmän nuoria kuin koskaan aikaisemmin. Onkin erityisen tärkeää, että nuoret voivat osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon ja omien seksuaalioikeuksiensa toteutumiseen. Pitäisi olla itsestään selvää, että nuoret itse tietävät parhaiten millaisia palveluita ja tietoa tarvitsevat.
Nuorten seksuaalioikeuksia käsittelevä digilehti Hurma on tästä loistava esimerkki: sitä tekevät nuoret nuorille. Väestöliitto haluaa kehittää seksuaaliopetusta myös kouluissa. Olemme mukana HundrED-jättihankkeessa, jossa Väestöliitto yhdessä neljän innostuneen yläkoulun kanssa testaa uudenlaista tapaa toteuttaa seksuaalikasvatusta. Hankkeessa nuoret saavat itse nimetä ne aiheet, joista haluavat oppia lisää ja ne keinot, joilla opetusta pitäisi toteuttaa.
Tämä on tärkeää, koska jokaisella on oikeus nauttia, näkyä ja saada äänensä kuuluviin.
Lue lisää:
- IPPF:n #KnowItOwnIt-kampanja
- Väestöliiton ja koulujen yhteishanke
- Hurmalehti #Hurmalehti