Koulu loppuu – miten pääsee kesäkuntoon?

shutterstock_172002716Katselen vanhaa valokuvaa tyttärestäni ja vieressäni olevaa, lähes aikuista upeaa nuorta naista. Milloin hänestä tuli noin pitkä? Milloin hänen kasvonpiirteensä aikuistuivat? Miten hän itse mahtaa kokea tuon suuren muutoksen?

Miten me opimme pitämään itsestämme ja siitä miltä näytämme? Ympäristömme tarjoaa meille peilejä. Nuorille tarjotaan usein julmia, raakoja peilejä, joiden viesti on se, ettet kelpaa. Kun katsomme aikakauslehtiä, ovat kevään numerot täynnä ohjeita siitä, miten päästään rantakuntoon tai mitkä vaatteet tekevät edustavan näköiseksi. Kirjakauppojen hyllyt pursuavat fitness-oppaita. Jos me vanhemmat lastemme edessä valitamme omista vatsamakkaroistamme, kerromme samalla, millaista kroppaa arvostamme. Miten välitän nuorelle tietoa kehoitsetunnosta?

Me vanhemmat voimme ajatella, että teemme palveluksen nuorelle, kun kehumme hänen ulkonäköään. On kuitenkin hyvä miettiä, mitä haluamme nuorelle kertoa. Onko hänen mielestämme oltava tietyn näköinen ja voivatko hyvää tarkoittavat kehumme luodakin lisää paineita?

Jokin aika sitten Kioski-ohjelman videossa nuori nainen antoi meille vanhemmille ohjeen: sen sijaan, että kommentoit nuoren ulkonäköä, kehu hänen rohkeuttaan ja sitä, miten hän pitää ystäviensä puolta. Tähän voisi lisätä, että katso nuortasi arvostavin, rakastavin silmin ja viestitä omalla käytökselläsi, että hän on sinulle tärkeä ja rakas. Tämä rakentaa hänen tervettä kehonkuvaansa.

Väestöliiton nettipalvelu Urpot.fi tarjoaa tukea ja tietoa murrosikäisen nuoren vanhemmalle

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.