Oletko jo kuullut siitä?

Se koskettaa 2 miljoonaa naista maailmanlaajuisesti ja joka vuosi uusia tapauksia tulee 50 000-100 000. Se eristää yksilöt yhteisöstä, aiheuttaa suunnatonta henkistä kärsimystä sekä moninaisia sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia vahinkoja. Se olisi lähes kokonaan ehkäistävissä ammattitaitoisen hoidon ja tiedon avulla – ja sen korjaaminenkin maksaisi vain noin 200 euroa. Vamman saaneista suurin osa on 12–18-vuotiaita tyttöjä. Useimmat, joilla se on, tulevat maailman köyhimmistä maista.

Se jokin on fistula eli synnytysavanne.

Pakistanilainen Gul Bano oli 12-vuotias mennessään naimisiin. Vuotta myöhemmin hän jo synnytti ensimmäisen lapsensa. Synnytys venyi kolmeen päivään ja vauva syntyi kuolleena. Pian Gul huomasi, ettei kyennyt pidättämään virtsaa tai ulostetta. Muut kyläläiset alkoivat vältellä hänen seuraansa ja häpeä sai nuoren tytön eristäytymään kotiinsa.

Gul oli kuitenkin onnekas ja sai tarvitsemansa kirurgisen leikkauksen, jossa synnytysvaurio korjattiin kokonaisuudessaan. Nyt rohkea nainen tekee vaikuttamistyötä levittämällä tietoisuutta fistuloista. Ehkäisevä työ onkin keskeistä ja nimenomaan tiedon lisääntyminen voi auttaa poistamaan koko ongelman.

Fistula:

  • Fistula on vakava synnytyksen aikana syntyvä vaurio, joka aiheuttaa naiselle kyvyttömyyden pidättää virtsaa ja/tai ulostetta.
  • Se on usein seurausta pitkittyneestä ja vaikeutuneesta synnytyksestä, kun lantion pehmeät kudokset joutuvat puristuksiin lapsen pään ja äidin lantioluun väliin. Verenkierron puute tuhoaa kudoksen ja aiheuttaa reiän äidin emättimen ja virtsarakon tai peräsuolen välille.
  • Köyhyyteen liittyvät ilmiöt kuten lukutaidottomuus, aliravitsemus ja aikaiset avioliitot lisäävät fistulariskiä.
  • Fistulan voi kuitenkin sekä estää että parantaa. Naiset eivät saa fistulaa, jos synnytys hoidetaan ammattitaitoisesti ja yhteisössä jaetaan tietoa turvallisesta synnytyksestä. Laadukas perhesuunnittelu ja aikainen hoitoon pääsy ylipäätään estävät fistuloita syntymästä.

Tänään 23.5. vietetään YK:n kansainvälistä fistulan vastaista päivää.

Seuraa somessa #FistulaDay

Väestöliitto työskentelee seksuaalioikeuksien edistämiseksi. Sinäkin voit tukea tätä työtä lahjoittamalla Väestöliiton lahjoitustilille.
Saaja:           Väestöliitto
Pankkitili:      Nordea FI63 1745 3000 0979 58
Viesti:           Väestöliiton työ kehitysmaiden naisten ja tyttöjen terveyden hyväksi

Gul Banon tarinan lähde: YK:n väestörahasto

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.