Kaikille yksi super-nonna, kiitos!

supernonnaNonna on italiaa ja tarkoittaa isoäitiä. Mutta se tarkoittaa myös paljon enemmän. Se tarkoittaa huolenpitoa, vastuuta ja syliä täynnä rakkautta. Koska nonna tietää, että rakkaudella ei lasta voi pilata.

Kun lapsenlapsi tulee perheeseen, nonna tietää että nyt ei ole paras hetki jättää uusi perhe omaan rauhaan. Hän tulee ruokakassin kanssa, laittaa neljä kattilaa kiehumaan ja pakasterasiat valmiiksi. Apua ei tarvitse pyytää, sillä sitä automaattisesti tarjotaan suuren muutoksen keskellä.

Hän ymmärtää uuden äidin huolet ja kysymykset, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, sillä hän on ollut siinä samassa hämmennyksen tilassa joskus itsekin. Yrittämisen ja erehdyksen kautta nonna tietää jo, että kyllä elämä kantaa.

Vanhemmuus on yksi suurimpia muutoksia elämässä. Useat aiemmat elämän muutoskohdat koetaan yhdessä muiden kanssa tai tukemana, mutta äitiyden lähtökohdat ovat pitkälti yksilösuorituksia. Kyse ei ole tietenkään vain fyysisestä aikuisseuran puutteesta, vaan yksinäisyyden kokemukseen liittyvät myös väsymys, hämmennys uuden elämän mukanaan tuomasta vastuunkannosta sekä kokemus tuen puutteesta. Teenkö oikein, mitä jos teenkin väärin, kuka minua auttaa? Mikäli ei ole tottunut pyytämään apua, voi sen pyytäminen tuntua mahdottomalta arjen pyörityksen keskellä.

Meidän ei pitäisi siis kysyä tuoreelta äidiltä, tarvitsetko sinä apua. Meidän tulisi nonnan tavoin kiikuttaa ruokakassi ovelle (ja ovelta sisälle), viedä vauva päiväunille rattaissa ulos tai mennä vain kahviseuraksi.

Tänä äitienpäivänä, rakkaat siskot, haluan herättää teissä jokaisessa sisäisen super-nonnan toisen äidin tueksi. Niitä ei nimittäin ole koskaan liikaa!

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaikille yksi super-nonna, kiitos!

  1. Tämä on ihan höpöhöpöä. Useimmat isovanhemmat eivät TODELLAKAAN ole tervetulleita tukemaan tuoretta perhettä. Päinvastoin, vaikka tietää, et nuorilla on raskasta, ajetaan pois ja huudetaan, ettei tarvi yrittää sekaantua toisten elämään.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.