Oikea tapa olla homo

petterivastaaPetteri vastaa kysymyksiin seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Onko sinulla kysyttävää? Voit lähettää kysymyksen osoitteeseen hurmapetteri@gmail.com

Uusi kysymys ja vastaus julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä osoitteessa hurmalehti.fi

Kysymys:
Pitääkö olla tietynlainen ihminen jos on homo? Niin kun esimerkiksi hirveen naismainen? Kun mä tykkään pojista mutta oon omasta mielestä ihan tavallinen niin mietin, että oonko vääränlainen homo.

Petteri vastaa:
“Ai ootko sä homo?”
Kysymys on monille tuttu. Stereotyyppinen kuva feminiinisestä homosta pitää kyllä osittain paikkansa, sillä homoja on kaikenlaisia, myös feminiinisiä. Seksuaalinen suuntautuminen ei mitenkään määritä ihmisen olemusta, kiinnostuksen kohteita tai maskuliinisuutta, eikä seksuaali­- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa usein erota kadulla. Jokainen homo on ihan oikeanlainen homo omana itsenään.

Stereotyypit tuskin kuitenkaan vastaavat todellisuutta täydellisesti: esimerkiksi Briteissä 18­-24-­vuotiaista vain noin puolet identifioituu täysin heteroseksuaalisiksi, loput enemmän tai vähemmän ei­-heteroseksuaaliksi. On vaikea kuvitella että noin laajasta ihmisryhmästä voi tehdä yleistyksiä millään merkittävällä tavalla. Ihmiset, myös homot, kannattaakin pyrkiä näkemään ennen kaikkea yksilöinä. Kaikki feminiiniset pojat eivät ole homoja, eivätkä kaikki homot feminiinisiä. On ihan okei olla vaan sellainen kuin on.

Seksuaali­- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluminen ei edellytä keneltäkään mitään. Homokin saa olla tavallinen, maskuliininen, feminiininen, tai jotain ihan muuta. Osaltaan media ja erityisesti televisio vaikuttaa siihen, millaisia homojen odotetaan olevan, joskin viime aikoina meidät on jo kuvattu inhimillisempinä, moniulotteisimpina henkilöinä. Vielä viime vuosikymmenellä homot esitettiin lähinnä karikatyyreina, vitsien loppulauseina ja koomisena kevennyksenä. Kaappien ovien avautuminen on tuonut selkeämmin esille sen koko seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kirjon. Tärkeitä homoroolimalleja nuorille on tarjolla Suomessakin jo huomattava määrä: kansanedustajia, menestyneitä kilpauimareita, näyttelijä-­kirjailijoita sekä näkyviä toimittajia ja muusikoita.

Seksuaalisuus – ja sukupuolisuus – on ennen kaikkea ihmisen itsensä määrittelemää. Kenelläkään muulla ei ole sanottavaa siihen, miten ne saa kokea. Mitään oikeaa tapaa  olla homo ei ole, joten ole vapaasti ihan sellainen kuin olet.

Petteri Keränen
Kirjoittaja on Väestöliiton Hurma-lehden toimituskunnan jäsen.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.