Ellin ja Vilin tarina jatkuu

Lapsettomuuslääkärin mietteitä

shutterstock_211654111Elli pohti vastaanotolla pelon tunnetta: Juuri siinä hetkessä pelottavin muisto kumpusi kymmenisen vuotta aiemmin tehdystä ensimmäisestä koeputkihedelmöityshoidosta, josta alkoi kohdunulkoinen raskaus. Elli joutui sairaalahoitoon myös munasarjojen hyperstimulaation vuoksi.

”En oikein osaa sanoa, mikä silloin eniten pelotti. Ensin todettiin hyperstimulaatio – maha oli turvonnut kuin potkupallo, janotti ja kuvotti yhtä aika. Olo oli niin tuskallinen, että tieto positiivisesta raskaustestistäkään ei jaksanut innostaa. Aloin pelätä, että koko raskausaika olisi yhtä vaikea!”

Hyperstimulaatio kuitenkin helpottui vähitellen, mutta muutaman viikon päästä todettiin, että raskaus on väärässä paikassa. Elli joutui uudelleen sairaalaan: lääkärit pohtivat, tehdäänkö tähystys vai ei. ”Onneksi mitään toimenpiteitä ei tarvittu”, Elli muistelee. Kokemus oli kuitenkin niin raskas, että seuraavaan hoitoon lähteminen askarrutti.

”Itseasiassa tuolloin voimakkaana tunteena oli häpeä ja syyllisyyden tunne. Olihan munanjohdinten tukokset ja lantion kiinnikkeet, jotka todettiin heti alkututkimuksissa, pitkittyneen klamydiatulehduksen aiheuttamia”, pohti Elli.

Mitä tapahtui tätä ennen? Palataanpa tuohon ”PCOS”-työdiagnoosiin. Hormonimääritykset tukivat monirakkulainen oireyhtymä diagnoosia, joka on sangen tavallinen vaiva: oireyhtymää potee jopa viidestä kymmeneen prosenttia kaikista naisista – osa tietämättään. Se on hyvin tavallinen löydös, kun selvitellään munasolun kypsymishäiriöitä.

Elli naurahtaa: ”No löytyyhän näitä pelon tunteita. Muistan kyllä, kuinka selitit minulle, miten moninainen häiriö tuo PCO on ja kuinka sen pohjimmaiset syntymekanismit ovat epäselvät. Tietenkin surffasin netistä aiheeseen liittyvää ja hyvin nopeasti näin itseni sirkuksen lihavana parrakkaana naisena. Se oli musertavaa.” Muistutan tässä kohdin Ellille, että näen edessäni hoikan, urheilullisen naisen. Elli vastaa hymyillen: ”Niinpä – paljon hyvääkin tästä seurasi! Sokerihiirestä ja sohvaperunasta tuli vihanneksia rakastava sporttityttö!”

Perheellistymisen polun aikajanalle löytyi kuitenkin monta kipukohtaa: kevyemmistä munasolun kypsytyshoidosta jouduttiin luopumaan munanjohdinhäiriön vuoksi, ensimmäisessä hoidosta munasarjojen hyperstimulaatio ja kohdunulkoinen raskaus, toisen hoidon epäonnistuminen ja sen jälkeen vetäytyminen vuosiksi pois lapsettomuushoidoista.

Elli toteaa: ”Eipä oikeastaan ihme, että aivot antavat ”hälytyksiä vaarasta”, kun alan pohtia lapsettomuushoitoja.”

Tietoa lapsettomuudesta ja lapsettomuushoitoja Väestöliiton klinikoilta.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.