Mitä kirjoittaa kansainvälisenä naisten päivänä? Mitkä ovat sellaisia asioita, joita meidän pitäisi pysähtyä ajattelemaan? Mitä ei ole vielä sanottu?
Kirjoitanko niistä murrosikäisistä tytöistä, joille kukaan ei ole kertonut heidän oikeudestaan päättää itse omasta seksuaalisuudestaan? Tiedäthän, heistä jotka eivät edes tiedä, että valintoja saa tehdä ja että kenenkään ei ole pakko mennä naimisiin tai hankkia lapsia? Kirjoitanko niistä 15-vuotiaista, joilla oli haaveena kouluttautua lääkäriksi, hankkia kaksi lasta ja antaa lapsilleen eväät elämään, mutta, jotka nyt ovatkin joutuneet keskeyttämään koulunsa, koska tulivatkin tahtomattaan raskaaksi? Niistä tytöistä, jolle kukaan ei antanut mahdollisuutta vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa?
Vai muistutanko siitä käsittämättömästä määrästä naisia – 225 miljoonasta -, joilla ei ole mitään mahdollisuutta käyttää ehkäisyä, vaikka haluaisivat? Siitä massiivisesta köyhyyden kierteestä, jonka se aiheuttaa? Siitä, että yksinkertaisesti mahdollistamalla ehkäisy sitä haluaville, vuosittain voitaisiin estää 52 miljoonaa ei-suunniteltua raskautta ja sitä kautta säästää 70 000 naista kuolemasta raskauden ja synnytyksen takia?
Vai pitäisikö kertoa niistä naisista ja tytöistä, jotka ovat joutuneet seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi sodan pieksemässä maassaan ja keränneet itsestään viimeiset voimiensa rippeet, pakanneet ja aloittaneet pitkän matkan kohti tuntematonta Eurooppaa? Tai hänestä, jonka laskettu aika on kahden viikon päästä, mutta jonka on pakko ottaa ja lähteä ja synnyttää jossain matkan varrella?
Pohdintani saa turhautumaan. Meillä olisi mahdollisuus estää tätä kaikkea tapahtumasta, mutta me emme tee sitä riittävästi. Ja sen lisäksi että käyttäisimme kaiken energiamme näiden ihmisten auttamiseksi, joudumme kiistelemään itsestäänselvyyksistä. Käytämme energiamme heitä vastaan, jotka kokevat abortin, seksuaalikasvatuksen ja ehkäisyn vastustamisen tärkeinä ideologisina kysymyksinä.

Maailman naisten onnellisuudesta päätetään myös EU:n mietinnöissä ja politiikkapapereissa. Esimerkiksi tänään europarlamentaarikot äänestävät EU:n parlamentissa mietinnöstä, joka muun muassa kehottaa EU:n komissiota ja jäsenvaltioita takaamaan turvapaikanhakijanaisille täysimääräiset mahdollisuudet käyttää seksuaali-ja lisääntymisterveyden palveluja ja –oikeuksia. Tätä vastaan tehdyssä vaihtoehtoisessa mietinnössä kaikki viittaukset seksuaalioikeuksiin on poistettu. Itsestäänselvyydestä äänestetään.
Jotta tulevina kansainvälisinä naisten päivinä olisi vähemmän surullisia asioita blogin aiheeksi, tämän kiistelyn on loputtava ja energia on käytettävä kehityksen edistämiseen, ei pysäyttämiseen.
Väestöliitto edistää yhdessä eurooppalaisten sisarjärjestöjensä kanssa seksuaalioikeuksien toteutumista myös EU:n kehityspolitiikassa. Lue lisää.