Tyypillinen parisuhderiita

shutterstock_168924653Miinalla on tapana tiuskia miehelleen Matille. Häntä ärsyttää, kun Matti ei tee kotitöitä ja puuhailee omia juttujaan työhuoneessa. Miina miettii, välittääkö Matti hänestä enää ollenkaan. Ovatko kaikki muut asiat tärkeämpiä, kuin perhe? Miina ajattelee, että Matti ymmärtää, miten yksinäiseltä Miinasta tuntuu. Miten Matti ei voisi ymmärtää, koska Miina on niin vihainen?

Matti ei kuitenkaan näe muuta kuin tyytymättömän vaimonsa. Hän kokee Miinan hyökkäävänä. Matti tuntee epäonnistuneensa aviomiehenä. Hänellä on riittämätön olo, eikä hän tiedä, miten saisi tilanteen muuttumaan. Matti vetäytyy ja toivoo, että riita rauhoittuisi ajan myötä. Hän lähtee ulos kävelemään tai kieltäytyy puhumasta. Matti olettaa Miinan ymmärtävän, miten hankala olo hänellä on riidassa. Miten Miina ei huomaisi sitä?

Mitä enemmän Matti vetäytyy, sitä hylätymmäksi Miina kokee itsensä. Ja mitä hylätymmäksi Miina itsensä kokee, sitä enemmän hän yrittää saada yhteyttä Mattiin vaatimalla ja takertumalla. Ja mitä enemmän Miina hakee reaktiota Matilta, sitä enemmän Matti vetäytyy.

Parisuhteen vuorovaikutuksessa on kyse kehästä, jossa kumpikin puolisoista vaikuttaa toisiinsa. Sinun käyttäytymisesi vaikuttaa puolisoosi, ja puolisosi käyttäytyminen vaikuttaa sinuun. Parisuhteessa kukaan ei elä tyhjiössä. Vetäytyminen pois vuorovaikutuksesta tuntuu aivan yhtä tuskalliselta kuin moitteet tai kritiikki.

Vetäytyminen, mykkäkoulu ja toisaalta vaatiminen, ”nalkuttaminen” ovat selviytymiskeinoja. Kumpikaan selviytymiskeino ei ole parempi toista, mutta kumpikin keino on ymmärrettävä: on ymmärrettävää olla tyytymätön, jos kokee itsensä yksinäiseksi ja hylätyksi. Ja on ymmärrettävää lamaantua tai vetäytyä, jos kokee, ettei ole riittävän hyvä puoliso eikä osaa korjata tilannetta mitenkään.

Jotta parisuhteen kielteinen kehä pysähtyisi, kummankin tulee kantaa oma vastuunsa kehästä. On hyvä tunnistaa: ”Kun tunnen, etten ole tärkeä ja koen olevani yksin, minä suutun ja ärsyynnyn. Ja sitten minä valitan tai vaadin. Se saa puolisoni tuntemaan olonsa riittämättömäksi tai avuttomaksi. Hän yrittää selvitä vetäytymällä.” Tai voit tunnistaa: ”Kun koen oloni riittämättömäksi ja avuttomaksi, minä vetäydyn. Ja minun vetäytymiseni saa puolisoni kokemaan, että hän jää aivan yksin, eikä ole minulle tärkeä. Vetäytymiseni saa hänet hakemaan minulta reaktiota, hyökkäämään.”

Parisuhteessa kumppanin rakkaus ja hyväksyntä tuntuvat elinehdoilta. Tämän vuoksi tunnesuhteen etääntyminen saa ihmisen turvautumaan erilaisiin toimimattomiinkin selviytymiskeinoihin. Ette joutuisi kielteiselle kehälle, jos ette olisi toisillenne rakkaita!

Parisuhdekeskuksen maksuton tunnekeskeinen nettiparisuhdekurssi auttaa kielteisten kehien tunnistamisessa ja pysäyttämisessä. Pääset kurssille tästä.

Tarinan henkilöt ovat fiktiivisiä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tyypillinen parisuhderiita

  1. Vetäydyn koska minulle on asetettu ”riitelykielto”. Kun ei keskustella tunteista eikä tuntemuksista, niin ei tule niin helposti riitojakaan. Tunteiden patoaminen kuitenkin aiheuttaa minulle ahdistuksen joka johtaa eroon. Yksin vuosia eläneenä ja yksinäisyydestä kärsineenä yritän sinnitellä, vaikka järki sanoo, että puhumaton parisuhde ei vaan toimi.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.