Sukupuolia on seitsemän miljardia

leimaOlen tavannut ihmisen, jonka sukupuolta en osannut nimetä, mutta se ei ollut kiinnostavaa. Se oli kiinnostavaa, että hän ja minä jaoimme rakkauden laiskiaisvideoihin ja tiettyihin naurettaviin Lidlin karkkeihin.

Sukupuoli on ihmisen oma kokemus. Se ei ole lokeroitavissa, ellei sitten lokeroita ole yhtä monta kuin ihmisiä. Sukupuoli on spektri mustasta valkoiseen, se on värien kirjo kuin ennen vanhaan TV:n virityskuvassa, se on elävä, taipuisa, muotoutuva, määrittelemätönkin. Jokaisen oma.

Joskus ihmisellä on tarve määritellä ympäristönsä laatikoihin. Se luo kai turvaa tilanteessa, jossa tuntee olonsa vieraaksi. Ihan kuin ulkomailla uudessa suurkaupungissa: ensin sitä rakentaa päässään turvallisen reitin kauppaan ja ravintolaan, ostaa joka päivä tutut tuotteet ja saman ruoka-annoksen. Ja niinkin voi elää. Mutta jos tästä ei uskalla astua eteenpäin, kurkistaa kulman taakse, hypätä vieraaseen bussiin, jäävät kauniit puistot ja museot, joenrannan penkit, auringonlaskut ja katuravintolan herkut kokematta.

Jos lokeroinnin turvasta uskaltaa astua ulos ja ottaa jokaisen ihmisen vastaan uteliaasti ja avoimesti, avautuu mahdollisuus seikkailuihin ja elämyksiin, jotka vain toisen tarinaan ja elämään kurkistaminen voi antaa.

Sukupuolia ei ole kaksi. Niitä on seitsemän miljardia ja risat.

Jos sukupuolen moninaisuus -teema ei sinua kosketa mitenkään – anna olla, älä tee asiasta numeroa. Lokeroimalla ja ajamalla ihmisiä koppeihin tekee väkivaltaa. Pura lokerot mielestäsi, leikkaa lukot auki, polje laatikot lyttyyn. Anna ihmisille ympärilläsi tilaa elää ja rakastaa. Se ei ole sinulta pois.

Kun lukot on leikattu, on kaikkien helpompi hengittää.

3 kommenttia artikkeliin ”Sukupuolia on seitsemän miljardia

 1. – Mihin perustuu blogisi aihe ja otsikko ”Sukupuolia on seitsemän miljardia”? Kun puhut sukupuolen moninaisuudesta, mitä sillä tarkkaan ottaen tarkoitat? Sukupuoliahan ei voi olla seitsemää miljardia. Miksi käytät näin harhaanjohtavaaa otsikkoa?
  – Googlettamalla löysin tiedon, että puhutaan ns.sukupuolivähemmistöistä, joita wikipedian mukaan ovat transsukupuoliset, transvestiitit, muunsukupuoliset ja intersukupuoliset.
  – Mutta wikipedia toteaa ”muunsukupuolisista”, että ”Muunsukupuoliset kuuluvat transsukupuolisiin, sillä heidän syntymässään määritelty sukupuoli ei vastaa heidän sukupuoli-identiteettiään. Muunsukupuoliset ovat kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän (mies/nainen) ulkopuolella ns. kolmantena sukupuolena. Osa muunsukupuolisista henkilöistä haluaa sukupuolen korjauksen, jotta heidän kehonsa vastaisi paremmin heidän sukupuoli-identiteettiään.”
  – Eli, toisin sanoen, siinähän aivan selvästi sanotaan, että ns. muunsukupuoliset ovat transsukupuolisia, jotka usein haluavat sukupuolen korjauksen, jotta heidän kehonsa vastaisi paremmin heidän sukupuoli-identiteettiään. He ovat siis joko naisia tai miehiä biologialtaan, mutta kokevatkin haluavansa olla sitä toista, eri sukupuolta, kuin miksi heidät syntymässä todettiin. Heillä on siis eri sukupuoli-identiteetti, mutta ei mitään kolmatta sukupuolta. Sellaista kuin kolmatta sukupuolta ei siis ole, eikä niitä seitsemääkään miljardia sukupuolta.
  – Eikö sinunkin olisi parempi blogissasi olla totuudellinen, eikä pyrkiä näin vääristävään kuvaan termistä ”sukupuoli”?

  Tykkää

 2. Hei, kiitos palautteestasi! Transsukupuolisten lisäksi pitää muistaa myös intersukupuoliset henkilöt, eli ihmiset, joiden sukupuolitunnusmerkit eivät syntymähetkellä ole tytön tai pojan. On myös joukko ihmisiä, jotka eivät koe kuuluvansa kumpaankaan sukupuoleen tai kokemus on vaihteleva ja liukuva. Maailmassa on jo maita, joissa voi valita ”kolmannen sukupuolen” henkilötietoihinsa, mikäli ei koe oman sukupuolen olevan miehen tai naisen.
  Kirjoituksessani pyrin kuvaamaan, että sukupuoli on ihmisen oma kokemus ja osa ihmisistä kokee lokeroinnin haitalliseksi.

  Tykkää

 3. Minusta on alkanut pikkuhiljaa tuntua että ihmisest sotkevat sukupuolen ja identiteetin keskenään. ”Sukupuolia on seitsemän miljardia” Ei ole. On totta että sukupuolia on enemmän kuin kaksi mutta ei niitä ole seitsemän miljardia. Identiteettejä on 7,6 miljardia. Identitettiin kuuluu kaikki se mitä ihminen on: luonne, sukupuoli, sekusaalisuus yms.

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.