Miksi luovuttaisin munasoluja?

shutterstock_233635255Lapsettomuushoidoissa joudutaan joskus turvautumaan hoitoihin, jossa sukusolut saadaan joltain toiselta, usein tuntemattomalta luovuttajalta, naiselta tai mieheltä. Olen ollut mukana toteuttamassa tällaisia hoitoja monien vuosien ajan ja tavannut useita munasolujen luovuttajia sekä niiden tarvitsijoita. Työ on ollut erittäin kiitollista ja herättänyt monenlaisia ajatuksia.

Olen omassa mielessäni aina harmitellut, että virallinen lakiteksti puhuu hoidoista luovutetuilla sukusoluilla. Minun kielikorvaani ”luovutus” sana värittyy negatiivisena ”luovuttamisena”, vaikka kyseessä on mitä suurimmassa määrin positiivinen asia, lahjan antaminen ja lahjan saaminen. Mahdollisimman hyvien sukusolujen lahjoittaminen, ei ylijäämäsolujen. Hoidot toteutetaan huolella ja laboratorio vaalii soluja laboratoriossa mitä suurimmalla ammattitaidolla.

Muistan nähneeni kerran sarjakuvataituri ja sananikkari Fingerporin sarjakuvastripin, jossa pariskunta lapsettomuusklinikalla keskustelee lääkärin kanssa hoidoista luovutetuilla sukusoluilla. He eivät halua luovuttajia vaan voittajia! Ja niinhän se onkin, hoitotulokset näillä soluilla ovat erinomaisia.

Mikä motivoi luovuttamaan omia munasoluja? Tästä asiasta keskustellaan aina uuden luovuttajaehdokkaan kanssa ja lähes poikkeuksetta se on aina pyyteetön auttamisen halu. Jotkut ovat saattaneet seurata ystävän lapsettomuushoitoja tai lehdestä luettu tarina on koskettanut.

Arvostetussa kansainvälisessä alamme lehdessä julkaisimme juuri tutkimuksen, jossa kysyimme 569:ltä Väestöliiton klinikoilla vuosina 1990 – 2012 munasoluja luovuttaneilta paitsi mahdollisia terveysvaikutuksia, myös heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan jälkeenpäin sukusolujen luovutuksesta. Munasolujen luovuttaminen ei ollut aiheuttanut heille haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia yleiseen terveydentilaan eikä omaan hedelmällisyyteen. Ilahduttavaa oli myös saada tietää, että 99 % luovuttajistamme oli joko tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen päätökseensä luovuttaa sukusolujaan ja 95 % suosittelisi sitä lämpimästi myös muille naisille.

Juuri vietetty joulu lahjoineen on jätetty nurkan taakse. Oletteko huomanneet, että vanhempana lahjan antaminen antaa paljon suurempaa iloa kuin lahjan saaminen? Joululahjoista on helppo kiittää niiden antajaa. Munasolujen luovuttaja ja saaja tuntevat harvoin toisiaan. He eivät tapaa, eivätkä viestittele jälkeenpäin tehdystä hoidosta. Munasolujen luovuttaja voi vain kuvitella mielessään oman lahjansa suuruutta. Sekin tekee luovuttamisesta niin pyyteetöntä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.