Hyväntuulista joulua

Kuva: Diane Cordell, Flickr
Kuva: Diane Cordell, Flickr

Ihmisen tunnetila on monen asian summa. Yksi vaikuttava tekijä on oma tahtotila.

Pieni lapsi kuvittelee, että se tunne joka hänellä on, on kaiken todellisuus ja että hänen tunteensa tuntuu koko huoneessa. Niinpä sen voi vapaasti näyttää. Jos on synkkää, voi yhtä hyvin raivostua ja synkistellä. Lapsi on rajaton, ei oivalla, että tunnetila on vain ja ainoastaan omien nahkojen sisällä.

Lapsi ei myöskään tajua, että tunteita tulee ja tunteita menee, jatkuvana virtana. Kurja tunne voi olla päällä mutta hetken kuluttua täysin poissa. Ihminen on kuin maisema, jossa jatkuva, vaihtuva tunteitten virta kulkee. Jokaisen tunteen mukaan ei tarvitse lähteä, voi vain odottaa, että harmitus ja paha mieli menevät ohi. Tunne ei pakota toimimaan, vaan oma teko on aina oma päätös. Ja päätöksen voi tehdä järjen ja tahdon avulla, tunteesta riippumatta. Tunteet eivät määrää toimintaa.

Lapsi on edelleen tyystin tietämätön siitä, että omiin tunteisiin voi itse vaikuttaa. Jos kipu pistää sadattelemaan, voi tahdon avulla löytää päähänsä jonkun hyvän näkökulman asiaan: onneksi varvas ei ole poikki! Jos loukkaus nostaa kostonhalun, voi järjellä kääntää oman näkökulman ymmärrykseen: tuolla toisella on juuri nyt tosi vaikeaa, en halua lisätä hänen vaikeuksiaan. En ala hermostua, vaikka hän käyttäytyi rumasti.

Isoja tunnetaitoja on lasten opittava. Parhaiten niitä opettaa joku, joka itse osaa ja toimii myönteisyyden mallina.

Haastankin meitä aikuisia joulumielelle ja harjoittelemaan. Muista, että sinun oma tunteesi on vain sinussa. Harkitse, onko se sellainen tunne, jota haluat levittää ja tartuttaa itsesi ulkopuolelle. Olet itse vastuussa omasta tunteestasi. Voit järjellä ja tahdolla kammeta oloasi myönteiseenkin.

Myös kiire, tyytymättömyys ja kireys ovat vain meissä ja kun kuljetamme niitä mukanamme. Lakkaa jauhamasta ja setvimästä vastoinkäymisiä, nyt on joulu. Katso itseäsi ja läheisiäsi armollisesti, lempeästi ja hyväksyvästi. Ala rakentaa joulun tunnelmaa, se on sinun vastuullasi. Anna ikävien ajatusten virrata pääsi lävitse niihin tarttumatta, hymyile niille ja puhalla vauhtia. Nyt ei ole niiden aika.

Jokainen meistä kuljettaa jotakin tunnetilaa matkassaan. Mitä huoneeseen tulee, kun sinä tulet?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.