Luovu alkoholista, kun luovut ehkäisystä

231889812_0462631cd0_z
Kuva: Opacity, Flickr

Hedelmällisyysikäisten naisten alkoholinkäyttö on lähes kaksinkertaistunut sitten 1980-luvun. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni nainen käyttää alkoholia raskaana ollessaan, ei ole olemassa. Kaikista päihteistä alkoholi aiheuttaa eniten haittaa syntymättömälle lapselle.

Varmasti kukaan ei tahdo aiheuttaa vauvalleen harmia, mutta tietämättömyydestä johtuen sekä esimerkiksi alkoholiriippuvuuden vuoksi vakavia, joskus myöhään havaittavia ja elinikäisiä seurauksia syntyy Suomessa runsaasti joka vuosi.

Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole olemassa turvarajaa. Vauvan odottajan ja vauvaa suunnittelevan hyvä vaihtoehto vaikkapa pikkujouluissa skoolatessa ovat alkoholittomat oluet ja viinit ja virvokejuomat. Nämä valinnat on helppo tehdä, sillä alkoholittomia juomavaihtoehtoja on tarjolla aina myös autoilijoille.

Suomessa vallitsee voimakas humalajuomisen ja viikonloppujuomisen kulttuuri. Vauvan toivomisen ja odottamisen aikaan tämä elämäntapa muuttuu kertaheitolla. Vauvan odottajan ja toivojan mies tai ystävä: tue tulevaa äitiä juomattomuudessa. Siirry vaikka itsekin vissylinjalle kannatuksen vuoksi. Vaihda juoma hänen kädessään alkoholittomaksi. Älä anna toistenkaan tuputtaa. Vauvan tähden.

Heli Vaaranen
Parisuhdekeskuksen johtaja

Asiantuntijalähde on Sari Somer, FASD-koordinaattori, Kehitysvammaliitto.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.