Julkikehu lapsi päivässä

video
Kuva: Chris Ulmer, ABC News

Tunteita nostattava, somessa kiertävä video kertoo ABC-Newsin toimittaja Genevieve Shaw Brownin kuvauksen Floridalaisesta opettajasta, joka kehuu joka oppilaan joka aamu. Hän otti asiakseen mallintaa kohteliasta puhetta. Samalla nerokasta ja itsestään selvää.

Lapsi oppii ihmisenä olemisen alkeet ja elkeet vain mallioppimisen kautta. Ne tavat, joita kotona, päivähoidossa ja koulussa on tarjolla, ovat ainoa oppi. Lapsi ei voi osata asiallisempaa puhetyyliä toiselle ihmiselle, kuin minkä hän kuulee itse. Jos kotona puhellaan kunnioittavasti, sen lapsi oppii.

Suosittelen vanhemmille testiä: Laita normiaamuna kännykkä äänittämään taskuusi kaiken, mitä tapahtuu lapsen herätyksestä aamun eroon. Kuuntele työmatkallasi, miltä itse kuulostat ja ota opiksi.

Ilme, ääni ja eleet ovat tärkeimmät. Äänen sävy kertoo paljon enemmän kuin sanat. Ärtymys kertoo: en pidä sinusta/siitä mitä teet. Myös koko on valtaa ja luontainen uhka. Videossa opettaja istuu siten, että katsoo lapsia ylöspäin. Tämä on keino, jota viisas aikuinen käyttää aina, kun haluaa rauhoittaa lasta. Ylhäältä alaspäin ohjaaminen on aina vallan käyttöä. Mutta jos kyykistyt pelokkaan tai raivoisan lapsen tason alapuolelle ja puhuttelet sieltä, lapsi rauhoittuu.

Sama primitiivinen ele auttaa myös kun haluat tukea lapsen itsetuntoa ja kertoa kaikki ne hyvät ominaisuudet, joita lapsessa on. Silloin lapsessa ei herää vaistomainen odotus siitä, milloin viestin ”piikki” tulee, ja mutta-sana kumoaa kehut ja vaatii taas uutta suoritusta.

Sen sijaan kun katsot suoraan silmiin (=rehellisyys), olet lapsen tason alapuolella (=uhkaamattomuus) ja käytät myönteistä ääntä (=avoimuus) niin lapsi hiljalleen alkaa uskoa kehut.

Ekstrabonus videolla on puhe kavereiden kuullen ja kaikille tasapuolisesti. Näin opettaja tekee koko luokalle palveluksen. Julkikehu tarkoittaa, että tämä arvostettu ammattilainen, lasten osaamisen ja opettamisen asiantuntija, avoimesti ja muttaamatta arvostaa minua.

Tuo video kannattaa katsoa. Ja ottaa oppia.

Lähteet:
Nina Sajaniemi, Eira Suhonen, Mari Nislin ja Jukka E. Mäkelä: Stressin säätely, Kehityksen ja vuorovaikutuksen ydin. PS-Kustannus 2015
Raisa Cacciatore, Erja Korteniemi-Poikela ja Maarit Huovinen: Tue lapsen itsetuntoa. WSOY 2008.
Genevieve Shaw Brown: Florida Teacher Starts Each Day Complimenting Students One by One. ABC-News 17.11.2015. [http://abcnews.go.com/Lifestyle/florida-teacher-starts-day-complimenting-students/story?id=35259600]

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.