Kohta ne tulevat

nextstepIlma on kostea, johon on sekoittunut hienoinen hien ja parfyymin tuoksu. Ulko-ovi käy tiuhaan. Ilmavirran mukana puhaltaa raitista ilmaa, jonka seassa haisee tupakka. Aikuiset seisovat pöytiensä takana, pöyhivät hiuksiaan, korjaavat ryhtiään. Kohta ne tulevat.

Väestöliitto tekee tiiviisti nuorten parissa töitä. Tiimimme kohtaa useita kymmeniä nuoria viikossa, mutta verkkoympäristössä.  Palveluissamme vastaamme nuorten kysymyksiin pulmatilanteissa liittyen seksuaaliterveyteen, ihmissuhteisiin ja tunteisiin.

Osallistuimme viime viikolla Helsingin Kaapelitehtaalla pidettäviin Next Step- messuihin, jossa pyöri satoja ylä- ja ammattikoulu ikäisiä nuoria pohtimassa tulevaisuuttaan. Verkkonuorisotyötä tekevän vuoden kohokohtia ovatkin messut tai tapahtumat, jolloin kuulee nuoren äänen ja näkee kasvot.

Mietimme messuilla nuorten kanssa muun muassa sitä, mikä on seksuaalisuuden ja seksin ero? Mitä suojaikäraja tarkoittikaan? Voiko yhdyntä sattua poikaan? Milloin tietää olevansa valmis erilaisiin seksuaalisiin tekoihin ja millainen on hyvä kumppani?

Aiheemme kiinnostavat nuoria. He ottavat katsekontaktia, hymyilevät, nauravat, vakavoituvatkin. On upeaa katsoa nuorta joka ylpeillen kertoo ajatuksiaan siitä, miksi seksuaalinen identiteetti ei ole syy syrjiä ketään tai kun hän keskittyy pohtimaan vaikeita sanoja tai käsitteitä kuten ”Mitä se insesti tarkoittikaan?”

Nuorilla on paljon ajatuksia, mielipiteitä, toiveita: ”Miksi ottaa raskausriski, jos on kortsujakin?”, ” Miksi koulussa puhutaan seksiasioista niin myöhäisessä vaiheessa?”, ”Suojaikärajan pitäisi olla 18 vuotta! Jos nuori ei edes tiedä mitä haluaa opiskella, miten sellainen olisi valmis seksiin?”, ”Onko normaalia ajatella seksiä koko ajan?”

Joka kerta saan yllättyä siitä kuinka ajattelevia, solidaarisia, huomioonottavia, huumorintajuisia ja älykkäitä nuoret ovatkaan! Haluaisin huutaa megafonilla kaikille heidän läheisilleen että, kuunnelkaa tätä tyyppiä, hän tietää ja osaa niin paljon!

Ensikeskustelu kirpaisee myös aikuista. Pieni puna nousee poskille, sanat takertuvat kurkkuun ja pää pohtii; miten tästä asiasta nyt puhuttiinkaan.

Sitten muistaakin että ai niin, kun kuuntelee, silloin oppii.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.