Työ ja perhe yhden vanhemman perheessä

blogibanneri_parassyy_584x100

shutterstock_226750000Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n mukaan on aika panostaa lasten hoivajärjestelmien kehittämiseen vastaamaan nykyistä työelämää. Tämä on erityisen tärkeää yksinhuoltajien työllistymisen kannalta. Näiden perheiden työttömyysaste on kaksi kertaa suurempi kuin yleinen työttömyysaste, vaikka tutkimusten mukaan työmotivaatio olisi suurempi kuin muulla väestöllä.

Hallitusohjelman mukaan kauppojen aukioloajat vapautetaan kokonaan. Tämä lisää työn tekemistä epätyypillisenä työaikana entisestään. Erityisesti yksinhuoltajan on haastavaa yhdistää perhettä ja epätyypillistä työaikaa.

On tärkeää, että lasten hoivapalveluja ei heikennetä. Lasten subjektiivisesta oikeudesta kokopäiväiseen hoitoon tulee pitää kiinni eikä ryhmäkokoja tule suurentaa. Päinvastoin pienille koululaisillekin tulisi säätää oikeus vuorohoitoon. Todellisuus on toista. Eräs kaupunki poisti kokonaan koululaisten aamuhoidon tänä syksynä. Minne esimerkiksi yksinhuoltajasairaanhoitaja vie ekaluokkalaisensa ennen työvuoron alkua? Vai siirtyykö äiti työttömyyskortistoon?

Perheet saivat subjektiivisen oikeuden lapsiperheiden kotipalveluun tänä vuonna. Palvelu on tärkeä erityisesti silloin, kun lapsi tai vanhempi sairastaa. Huolestuttavan vähän kunnat ovat kuitenkaan pystyneet palvelua vielä järjestämään, vaikka ennaltaehkäisevien toimien on kuitenkin todettu vähentävän kallista lastensuojelun laitoshoitoa. Se maksaa veronmaksajille kuitenkin noin 800 miljoonaa euroa.

Mikäli kummatkin vanhemmat vastaavat lapsen hoidosta erosta huolimatta, lähivanhemmalla ei ole juurikaan vaikeuksia yhdistää työtä tai opiskelua sekä lapsen hoivaa. Lapsen vuoroviikkoasuminen mahdollistaa paitsi lapselle laajan yhteyden kumpaankin vanhempaansa myös kummallekin vanhemmalle mahdollisuuden lapsen arkiseen hoitoon että omaa vapaa-aikaa. Myös vanhempien työssäkäynti- tai opiskelumahdollisuudet paranevat.

Onkin tärkeänä, että tulonsiirtoja ja perheiden palveluja suunniteltaessa kummankin vanhemman mahdollisuutta hoivata lasta eron jälkeen tuettaisiin nykyistä enemmän.

Heljä Sairisalo, VTM
Kirjoittaja on toiminnanjohtaja Yhden Vanhemman Perheiden Liitossa.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.