Hyvää isänpäivää!

shutterstock_116772298Isä näkee lapsensa arviolta 1,3 sekuntia tämän syntymästä. Rohkeimmat tai uhkarohkeimmat isät näkevät lapsensa kasvot jo ennen kuin lapsen varpaat putkahtavat ulos. Nykyisällä on etuoikeus nähdä syntyvä lapsi samalla hetkellä synnyttävän äidin kanssa, toisinaan jo ennen äitiä.

Vanhemmuus on mahdollisuus kasvattaa, seurata ja kasvaa  uuden ihmisen rinnalla.

Lapsensa syntymän todistamisen lisäksi isä voi olla läsnä, opettaa, syöttää, pestä, pukea ja kasvattaa eli tehdä kaikki asiat, joita vastasyntynyt tarvitsee matkalla kohti nuoruutta, aikuisuutta ja kykyä huolehtia itsestään. Yhä useampi isä tarttuu tähän mahdollisuuteen. Synnytys ja omasta rinnasta imettäminen ovat ainoat asiat joihin isä ei kykene. Isä on tervetullut jakamaan näitäkin hetkiä ja tiedetään, että isän tuki edistää hyvää synnytystä ja imetystä. Koko perhe tarvitsee isää.

Isät haluavat nähdä lapsensa kasvavan, kehittyvän ja irtaantuvan omaksi itsekseen, yksilöksi ja omillaan toimeentulevaksi aikuiseksi. Isä voi seurata ja kasvattaa lastaan, kun tämä oppii nauramaan, jokeltamaan, kääntymään, konttaamaan ja kakkaamaan pottaan. Isä voi opettaa lapsensa piirtämään, pyöräilemään, uimaan, harjaamaan hampaansa ja pesemään takapuolensa itse.

Isä voi viedä lapsensa tämän ensimmäisenä päivänä päiväkotiin, esikouluun ja kouluun. Isä voi laittaa lapselle tämän herkkuruokaa, viedä jäätelölle ja tarvittaessa hammaslääkäriin, lääkäriin ja neuvolaan.

Yhä useammin juuri isä pyyhkii rään lapsen naamalta pulkkamäessä, ottaa vastaan ja rauhoittaa hepulikohtauksen vallassa kiljuvaa uhmaikäistä tai teiniangstissa karjuvaa kiukkuista nuorta.

Uudet sanavalmiit isät osaavat auttaa lastaan kehittämään ihmissuhdetaitojaan, pitämään huolta itsestään, arvostamaan ja suojelemaan niin itseään kuin muitakin. Isä voi opettaa lapselleen taitoja ystävyyssuhteiden, parisuhteiden ja perhesuhteiden saamiseen ja ylläpitämiseen. Isä voi lohduttaa lastaan ensimmäisten sydänsurujen ja ihmissuhteiden kariutumisen hetkellä, auttaa niiden yli ja kohti uusia onnistuneita suhteita.

Isä näkee lapsenlapsensa arviolta 1,3 päivän kuluttua tämän syntymästä. Osa pyrkii paikalle innoissaan ja malttamattomana jo 13 tuntia lapsenlapsensa syntymän jälkeen, mutta ei kiirehditä tässä. Kuunnellaan uutta isää. Annetaan hänen kertoa milloin on hetki tavata uutta tulokasta.

Summasummarum. Noin 1,3 sekuntia lapsen syntymästä nyt isäksi tuleva mies hoitaa, kasvattaa ja opettaa lapselle kaikki taidot ja keinot, joita tämä tarvitsee selvitäkseen elämässä sylivauvasta koululaiseksi, koululaisesta aikuiseksi, lapsesta isäksi tai äidiksi, mummoksi tai vaariksi. Ei vähätellä uusien isien kykyä kasvattaa, elää rinnalla ja hoitaa lapsia.

Hyvää isänpäivää!