”Isi mitenkä se vauva menee sinne vatsaan?”

IMG_20141002_0013Jaahas. No tietenkin pippelillä, ajattelen ja samalla tajuan miten hullulta tuo kuulostaisi neljävuotiaan korvissa. Ja siksi en sano mitään. Äh, tähän piti valmistautua ”No, se menee sinne pimpin kautta,” sanon siis viisaana.

”Ai, ryömiikö se pimpistä sisään?” kysyy poika ihmeissään. -”No ei kun vauvansiemen…” Ja sitten hiljenen. Ryömiikö vauvansiemen pimpistä sisään? Äh, ei tämän pitänyt olla vaikeaa!

Kuinka moni onkaan tässä tilanteessa hämillään ja yllättynyt, vaikka oli päättänyt toisin. Sukupolvesta toiseen. Kuitenkin nyt on mahtavia materiaaleja, kirjoja ja sanoja paikat pullollaan. Ne vain eivät aina tule hankituksi ajoissa.

Väestöliitto päätti tarttua toimeen lasten seksuaaliterveyden edistämiseksi. Alle kouluikäiset ansaitsevat parasta seksuaalikasvatusta, sillä silloin rakennetaan kehonkuvan, tunnetaitojen ja läheisyystaitojen perusta. Erityisesti tarvitaan apua niihin kuuluisaan kolmeen ”kuumaan perunaan”: miten kerron lisääntymisestä, miten puhun vaarallisista aikuisista ja miten suhtautua itsetyydytykseen. Nämäkin kuuluvat tavalliseen lastenkasvatukseen. Vastaukset löytyvät nettisivuiltamme Lapsi ja seksuaalisuus.

Vuonna 2014 julkaistiin myös mahtava satukirjasarja Onnikujan kaverukset, joka on paitsi kaunis, hauska ja jännä, myös opettava. Tekstin laativat Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti.

Ensimmäinen osa ’Onnikujan kaverukset ja suuri PRÖÖT!’ kertoo ihmiskehon kaikki paikat ja turvasäännöt miten omaa kehoa voi suojata. Toinen osa ’Onnikujan kaverukset ja uusi poika’ kertoo tunteista, lasten välisistä tykkäämisistä ja miten niistä voi puhua. Kolmas osa ’Onnikujan kaverukset ja pomppiva massu’ kertoo lisääntymisestä ja raskaudesta monenlaisten perheiden tapaan.

Kirjasarjan ovat suunnitelleet kehityksen, seksuaalisuuden ja lastenkasvatuksen asiantuntijat. Se perustuu tutkimuksiin lapsen seksuaalisuuden kehityksestä sekä WHO:n suosituksiin alle kouluikäisen lapsen seksuaalikasvatuksesta. Näin lukija voi olla varma siitä, että kaikki tieto on asianmukaista, ikätasoista ja moneen kertaan tarkastettua.

Minna Kähkösen ihastuttavat kuvat tuovat tarinoihin arjen lämpöä ja leppoisuutta. Ja muuten ehkä kuumottavat asiat tulevat puhutuiksi ohimennen, osana arkea.

 

Yksi kommentti artikkeliin ””Isi mitenkä se vauva menee sinne vatsaan?”

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.