Tämä koskee sinua

Sustainable Development Goals_E_Final sizesTutkimukseni mukaan sinä et tiedä, että noin kuukausi sitten maailman maat päättivät uusista kestävän kehityksen tavoitteista, joita on 17. Tutkimukseni perustuu kyselyyn, jota tein kymmenelle kaverilleni. Jos sinä kuitenkin tiesit, teet joko kehitysyhteistyötä työksesi tai olet iloinen poikkeus.
Mutta: nämä tavoitteet ovat erittäin tärkeitä!

Viimeksi YK:n jäsenvaltiot päättivät tavoitteista vuonna 2000 ja näitä kutsuttiin vuosituhattavoitteiksi. Tavoitteilla oli merkitystä: köyhyys puolittui, nälänhätä pieneni ja yhä useampi pääsee nykyään kouluun. Mutta kaikkea ei saavutettu ja eniten jälkeen jäätiin äitiysterveyteen liittyvässä tavoitteessa. Ja edelleen on liikaa köyhyyttä, nälkää, lukutaidottomuutta ja kärsimystä. Työn täytyy jatkua.

Uudet tavoitteet on päivitetty nykyaikaan. Tavoitteita kannattelee kolme pilaria: taloudellinen, sosiaalisen ja ympäristöllinen kehitys. Päätavoitteena on köyhyyden poistaminen. Huomio on kaikkein heikommassa asemassa olevien elämän parantamisessa. Ketään ei jätetä.

Uusissa tavoitteissa on muun muassa ymmärretty se, että

  1. Meillä ei rikkaissakaan maissa ole kaikki asiat vielä maalissa ja meidän on kannettava vastuu muista -> tavoitteet laitettiin koskemaan kaikkia maailman maita.
  2. Mitään kehitystä ei voida saavuttaa, jos puolet maailman väestöstä, eli naiset jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle tai heitä sorretaan eri tavoin. – > Sukupuolten välinen tasa-arvo sai oman tavoitteen ja tasa-arvo on jollain tasolla huomioitu useimmissa tavoitteissa.

Kerron teille nyt esimerkkejä siitä, miksi viimeisin on tärkeä.

Terveystavoitteen (#3) ja varsinaisen tasa-arvotavoitteen (#5) alle kirjattiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja lisääntymisoikeuksien edistäminen. Sillä tavoitellaan sitä, että jokainen voisi itse päättää haluaako lapsia, ja jos haluaa niin milloin.

Ajatuksena on, että jokainen saa päätöksensä pohjaksi seksuaalikasvatusta ja moderneja ehkäisymenetelmiä. Jos tämä saadaan kuntoon, tytöt eivät tule raskaaksi liian nuorella iällä, vaan voivat käydä koulupolkunsa loppuun ja hankkia lapsia, kun haluavat. Milloin haluavat. Jos haluavat. Koulutetut naiset kasvattavat myös omista jälkeläisistään terveempiä ja koulutetumpia. Näin saadaan aikaan kustannustehokas hyvän kierre ja samalla ihmisoikeudet.

Kaikille taataan seksuaaliterveyspalvelut: Kun nainen tulee raskaaksi, hän saa laadukkaita neuvolapalveluita, ammattilaisen auttamaan synnytyksessä ja riittävät synnytyksen jälkeisen hoidon ja tuen. Naisilla on oltava mahdollisuus turvalliseen raskauden keskeytykseen ja sen jälkeiseen hoitoon.

Nämä palvelut vähentävät äitiyskuolemia –siis absoluuttista kärsimystä.

Myös haitallisille perinteille, kuten sukuelinten silpomiselle halutaan stoppi ja 15 vuodessa aiotaan lopettaa lapsiavioliitot. Ne ovat niin syvälle rakennettuina joissain yhteiskunnissa, että on äärimäisen tärkeää saada niiden lopettamiseksi maailmanlaajuista painetta.

Seksuaalioikeuksien edistäminen on erittäin tärkeää, kun tavoitellaan tasa-arvoista maailmaa. Enää tarvitaan tahtoa ja rahaa.

649593-un70Tänään on YK:n 70. vuosipäivä. YK on järjestelmä, joka mahdollistaa hyvien uutisten määrän kasvun. Juhlista sitä, että ihmiskunta voi halutessaan vähentää huonoja uutisia. Syö vaikka kakkua ja tutustu maailman parhaisiin uutisiin. Ja vaadi, että uudet tavoitteet saavutetaan.

Lisätietoa miten Suomi edistää tavoitteita löydät ulkoministeriön sivuilta.

Tue Väestöliiton toimintaa kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta.

Kuvat: YK

 

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.