Kenelle käännämme selkämme?

tyttc3b6blogibanneri

shutterstock_22117627

Mitä kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaaminen tarkoittaa?

15-vuotiaalla Memorylla on kauniit suuret silmät. Niissä ei näy kuitenkaan teini-ikäisen pohjatonta elämänuskoa ja unelmia. Memoryn nuoruus loppui jo kaksi vuotta sitten, kun hänet naitettiin vanhemmalle miehelle. Samalla tyttö joutui lopettamaan rakastamansa koulunkäynnin, eroon ystävistään ja omasta perheestään. Hänen silmiinsä muutti suru. Hän kertoo, että toivoo voivansa varmistaa, että sylissä nukkuva pieni tytär saa opiskella ja tehdä töitä – mennä aikuisena naimisiin, jos niin haluaa.

Memory ei ole yksin. Köyhässä Malawissa puolet tytöistä on naimisissa alaikäisinä. Tämä on vanha käytäntö, jonka takia kaikki häviävät: Lapsena vaimoksi tullut tyttö keskeyttää koulunkäynnin eikä yhteiskunta saa hänen koko potentiaaliaan käyttöön. Lisäksi lapsiavioliitot rikkovat tyttöjen ihmisoikeuksia monin tavoin.

Memoryn tyttären tilanne on toivottavasti jo parempi – lokakuussa 2014 YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi historiansa ensimmäisen lapsiavioliittoja koskevan päätöslauselman. Päätöslauselma määritteli lapsiavioliiton ihmisoikeusrikkomukseksi ja vaati maita säätämään lapsiavioliitot kieltävän lain. Malawi kielsi lapsiavioliitot helmikuussa nostamalla avioliiton ikärajan viidestätoista kahdeksaantoista vuoteen.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Pitkään juurtuneiden perinteiden muuttaminen vie aikaa. Ihmiset eivät välttämättä edes tiedä uudesta laista. Ei myöskään ole selvää, miten lakia käytännössä valvotaan – ja samalla joka päivä tyttöjen lapsuus katkeaa avioliittoon.

Väestöliitto on toiminut Malawin maaseudulla yhteistyössä paikallisten yhteisöjen ja kumppaneiden kanssa vuodesta 1998 lähtien. Viime vuosien päätavoitteena on ollut tyttöjen koulunkäynnin edistäminen ja seksuaalioikeuksien toteutuminen. Kouluissa on alettu antaa kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta ja samalla vahvistettu positiivisia roolimalleja naisista, jotka eivät ole vain vaimoja ja äitejä. Olennainen osa työtä on paikallisten yhteisöjen asenteiden muuttaminen tyttöjen koulunkäyntiä tukevaksi.

Väestöliitto on tehnyt työtä, jotta Memoryn tytär ja muut tytöt saisivat toteuttaa itseään, unelmoida, opiskella, tehdä itse omaa elämäänsä koskevat valinnat. Kehittää omaa yhteiskuntaansa ja samalla vaikuttaa koko maailman tulevaisuuteen. Väestöliitto on nähnyt kehitysyhteistyön tärkeäksi, koska Suomi on osa globaalia yhteisöä. Me olemme kaikki vastuussa toisistamme, kaikkien asiat vaikuttavat maailman tulevaisuuteen. Ja koska Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista.

Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksen takia Väestöliiton työ Malawissa päättyy vuoden 2015 lopussa.

Allekirjoita vetoomuus kehitysyhteistyön puolesta osoitteessa http://pelastetaankehitysyhteistyo.fi/

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.