Miten vanhempi voi tukea aikuista sinkku-lastaan?

boomer-parent-adult-childJotkut vanhemmat saattavat murehtia aikuisten lastensa sinkkuutta. Vanhempien voi olla vaikea kestää esimerkiksi sitä, jos parisuhdetta kaipaava sinkku-lapsi kokee itsensä yksinäiseksi. Vanhempi toivoo lapsensa unelmien toteutuvan. Hän voi myös huolehtia siitä, onko aikuinen lapsi turvassa kulkiessaan öisin juhlissa tai asuessaan yksin.

Selvitystemme mukaan monet sinkkuuteen liittyvät ennakkoluulot kuullaan sukupolvien yli. ”Oma ikäluokka ymmärtää tai hyväksyy asian helpommin, ei tarvitse juuri selitellä.” Pitkittynyt nuoruus voi olla vierasta vanhemmille sukupolville. Se on ymmärrettävää. Aikaisemmin varsinkin naiset olivat riippuvaisia miehen taloudellisesta tuesta. Nyt aikuinen tytär voi itse päättää, koska on hänen aikansa etsiä kumppania, vai haluaako hän keskittyä muihin asioihin.

Vanhempien tuki on monelle aikuiselle lapselle korvaamatonta, ja se voi korostua sinkkuaikana. Lapsuuden perheen tuki auttaa parhaiten silloin, kun se lähtee aikuisen lapsen omista tarpeista käsin.

Ei siis ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, miten voit parhaiten tukea sinkku-tytärtäsi tai -poikaasi. Sinun täytyy kysyä sitä lapseltasi: ”Minkälaista tukea kaipaat? Mistä asioista haluat keskustella ja mistä et? Milloin haluat keskustella? Mistä tiedän, että nyt et kaipaa minun mielipiteitäni tässä asiassa?” Ja hyväksyä vastaus.

Kaikki sinkut eivät halua parisuhdetta. Sekin on ihan normaalia. Yksinolo ei tarkoita automaattisesti yksinäisyyttä. Moni voi kokea olonsa yksinäisemmäksi onnettomassa parisuhteessa, kuin sinkkuna. Lapsesi sinkkuus ei tarkoita sitä, että olisit ollut huono vanhempi tai että antamasi parisuhdemalli olisi pielessä. Se ei myöskään kerro lapsesi kelpaavuudesta tai onnistumisesta elämässä. Jotkut ovat sinkkuja, jotkut parisuhteessa. Kumpikin tilanne on tavallista aikuisen elämää.

Joskus voi olla paikallaan kysyä: ahdistaako aikuisen lapsen sinkkuus enemmän lasta itseään vai vanhempaa? Aikuisen lapsen tehtävänä ei ole auttaa vanhempaa selviämään vanhemman omien ahdistusten ja huolien kanssa. Myös suru lastenlasten puuttumisesta on vanhemman käsiteltävä yhdessä puolisonsa, ystävien tai terapeutin kanssa. Se ei kuulu aikuiselle sinkku-lapselle.

Voitko sanoa itsellesi: ”Olen kasvattanut hienot lapset. Nyt minä luotan siihen, että he pärjäävät tässä maailmassa. Sinkkuina tai parisuhteessa.”

Lue myös:

Myytti: Äiti on sinkun paras kaveri

Siipirikot tyttäret

Kuva: Reuters

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.