Rakkaus ei ole hömppää

Elinan blogi kesä 2015Rakkaudesta puhutaan noituuden kaltaisena voimana, joka iskee varoittamatta. Se on vaaleanpunaista ja tähtiin kirjoitettua. Rakkaus on amerikkalaisia komedioita ja ”pehmeä asia”. Naisten juttu. Rakkaus on täysin hallitsematonta magiaa niin hyvässä kuin pahassa: herra tai neiti oikea tulee vastaan hetkellä, jona vähiten häntä odotat. Ja toisaalta lehdet kirjoittavat rakkauden päättymisestä mitä rajuimmin tavoin. Mistä voin tietää, mikä on minun kohtaloni?

Nykytutkimus osoittaa, että rakkaus ei ole järjetöntä tai epäloogista. Rakastava ihmissuhde tukee fyysistä ja psyykkistä terveyttämme ja vaikuttaa jopa elinikäämme. Rakkaus on välttämätöntä, jotta ihminen voi kehittyä pikkuvauvasta terveeksi aikuiseksi. Rakkaus on edellytys hyvälle itsetunnolle ja tasapainoiselle elämälle.

Aikuisena läheisen kosketus laskee stressitasoamme ja rauhoittaa mieltämme. Omista tunteista kertominen läheiselle helpottaa pahaa oloa. Pelkästään hyvän ystävän ajatteleminen laskee verenpainetta. Rakkaus on mielen ja kehon järkevä selviytymiskeino: läheiset ihmissuhteet auttavat meitä pääsemään yli vaikeista elämäntilanteista.

Psykologian professori James Coan sanoo, että aivomme ymmärtävät toiset ihmiset omiksi resursseikseen. Aivomme ajattelevat, että läheiset ovat osa meitä itseämme. Läheisen menettäminen on todellinen hätätilanne. Siitä selviäminen ei ole asennekysymys. Yksinäisyys näyttäytyy aivoissa samalla tavalla kuin fyysinen kipu.

Rakkaus koetellaan hetkissä, jotka ovat kaikkea muuta kuin vaaleanpunaisia. Keskeistä on, osaammeko hyödyntää läheistemme olemassaoloa. Osaammeko pyytää tukea, kun sitä tarvitsemme? Entä olemmeko läheistemme rinnalla, kun he kaipaavat meitä kaikkein kipeimmin? Jos uskallamme luottaa toiseen ihmiseen, voimme selvitä ylitsepääsemättömänkin tuntuisista tilanteista. Tutkimusten mukaan vaeltajan reppukaan ei tunnu niin painavalta, kun vierellä on läheinen ihminen. Mahdollisuus luottaa toisiin ihmisiin tekee meistä vahvoja.

Rakkaus voi tuntua taialta, mutta se on paljon enemmän. Ihminen on rakennettu yhteyteen toisten kanssa. Huolenpitäminen omista läheisistä ihmissuhteista on yhtä tärkeää kuin terveellinen ruoka, liikunta ja uni. Rakkauden kaipaaminen on halua saavuttaa omaa hyvinvointia tukeva ihmissuhde. Sitä kaipuuta kannattaa kuunnella, sillä tieteellinen tutkimus osoittaa: rakkaudessa jos missä on järkeä.

Lähteet:

Johnson, S. (2015) Suojelen sinua kaikelta. Kuinka rakastaa ja tulla rakastetuksi. (suom. Petri Auvinen teoksesta Love sense) Helsinki: Hogrefe Psykologien Kustannus.

Psykologian professori James Coanin luento ”The Social Baseline Theory of Relationships and Health”. Creating Connections –konferenssi, Efteling, Hollanti 16.4.2015

Smith, T. W.; Ruiz, J. M. & Uchino, B. N. (2004) Mental activation of supportive ties, hostility, and cardiovascular reactivity to laboratory stress in young men and women. Health Psychology, 23(5), 476–785.

Lue myös:
Hyvä ystävä vaikuttaa sinuun ja elämääsi
Myytti: “Sinun täytyy olla onnellinen yksin”
Onko yksin selviäminen ihanteesi?

Kuva: Shutterstock

2 kommenttia artikkeliin ”Rakkaus ei ole hömppää

  1. Mitä sitten kun vuosien ”rakkaus” esittäytyykin kulissina. Toisen ”narsistisuuteen” taipuvaisen ihmisen kulissina jota hän on sinulle esittänyt vuosia? Kuinka tuo tuska vaikuttaa koko loppuelämääsi jolloin yrität parantaa omaa elämääsi ja unohtaa ja antaa anteeksi. Voiko minun elämäni olla tasapainoinen kun toinen niin häikäilettömästi käytti minun hyväuskoisuuttani hyväksi… Miten se kaikki tulee vaikuttamaan minun tulevaisuuteeni kun sitä rakkautta jonka uskoin todeksi ei todellisuudessa ollutkaan…. Vaikka kuinka voimme kuvitella että rakkaus voittaa, miten voin uskoa siihen? Mitä jos ei ole enään ketään jota voit pyytä apuun kun rustaat viimeisiä sanoja?

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.