Kiitos murkun vanhempi!

shutterstock_57416119

Hieno homma, taas selviydyttiin tästäkin. Murrosikäinen yllättää, tilanteet vyöryvät päälle. Rauhoitu. Katso itseäsi silmiin, vedä syvään henkeä ja kiitä. Olet ihailusi ansainnut. Itsesyytökset eivät jalosta. Kaikki teemme virheitä ja siinä mielessä kasvatus aina menee pieleen, jossain kohtaa.

Se että yrittää parhaansa ja hakee tietoa, riittää. Ja etsii muutosta muistaen, että vain itseään voi muuttaa.

Itseään arvostava aikuinen voi sanoa, että minä en hyväksy, jos minulle huudetaan tai puhutaan rumasti. Ja hän sanoo sen sävyllä, joka kertoo: sinullakin on oikeus siihen, että kun on sinun puheenvuorosi, sinua ei nolata vaan kuunnellaan.

Itseään arvostava vanhempi tarjoaa itsearvostuksen mallin, hyvän samaistumismallin johon on helppo luottaa ja turvata. Hän pystyy sanomaan lapselle tai nuorelle loukkaamatta: Nyt on minun vuoroni, sinä odotat ja sinun vuorosi tulee sitten. Ihmiset kunnioittavat vaistomaisesti itseään kunnioittavaa ihmistä.

Kannattaa etsiä itsestään uudelleen ja uudelleen tyyntä karismaattista johtajuutta, jonka mallia ei ole saanut. Ettei menisi samaan sävyyn vääntämään nuoren kanssa. Jämäkästi sietäisimme sitä lapsen tai nuoren tunnetta, antaisimme ymmärrystä ja tukea, rohkaisua itsehillintään ja apua siihen hetkeen. Ohjaisimme kärsivällisyyteen, tyyneyteen, kykyyn odottaa hetki ja itsekin kääntää oma tunnetila myönteiseksi.

On oleellisen tärkeää vahvistaa omaa itsekunnioitusta ja -arvostusta. Nykyvanhemmat ovat se sukupolvi, jota kasvatettiin kiltiksi, ja usein jyräten. Heillä on suurin haaste.
On opittava toimimaan eettisesti. Se ei ole kurittamista, ankaruutta eikä uhkailua vaan napakkuutta, jämäkkyyttä ja määrätietoisuutta. Ei räiskimistä ja yllätysraivareita vaan jatkuvaa, turvallista ja rauhallista sääntöjen itsestään selvänä pitämistä pienestä pitäen.

Kärsivällisyys ja kunnioitus kasvavat pikkuhiljaa, odottamisen ja esimerkin kautta. Se on tärkeä kasvatus. Sinä vanhempana ja hän nuorena voitte yhdessä kasvaa askelen eteenpäin. Sinä olet nuorellesi maailman tärkein vanhempi ja samalla ainoa mahdollinen. Kiitos kun jaksat olla aikuinen oman ihanan nuoresi rinnalla!

Sparrausta murkun vanhemmalle sivulla Urpot.fi.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.