Sinä olet sukupuolesi paras asiantuntija

shutterstock_106519055
Millaista on olla nainen? Millaista on olla mies? Käyttäydyinkö sukupuoliroolini mukaisesti, kun aamulla laitoin leipäni päälle juustosiivun enkä makkaraa? Mitä sukupuoli on ja miten sitä arvioidaan? Kuka on oikeutetumpi arvioimaan omaa sukupuoltaan kuin ihminen itse?

Transsukupuolisten sukupuolen korjausta haluavien kohdalla arviointi on ulkoistettu lääkäreille ja psykologeille. Pitkän korjausprosessin aikana ihmisen pitää osoittaa tutkijoille kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elävänsä siinä sukupuoliroolissa. Ihmisen oma arvio omasta sukupuolesta ei riitä. Se tuntuu kummalliselta.

Minä olen lääkäri, istunut kuusi vuotta yliopistossa opiskellen ihottumia ja insuliinihoitoa. En minä osaa toisen puolesta tulkita, miten kukakin sukupuolensa kokee ja missä sukupuoliroolissa on. Kuinka voisinkaan? Eihän sukupuoli ole kaksinapainen systeemi, josta löytyvät vain vaihtoehdot A ja Ö, äärinaiset ja äärimiehet. Tapoja kokea oma sukupuoli ja ilmaista sitä on yhtä monta kuin kokijaakin.

Todennäköisesti en läpäisisi tutkimusjaksoa itsekään. Kuinka uskottavana naisena minua pidettäisiin harmaissa, maalitahraisissa verkkareissa ruohoa leikkaamassa tai kasaamassa halkopinoja? Miten kävisi ruuanlaittoa ja koiria rakastavan mieheni?

Suomessa, kuten monessa muussakin länsimaassa, sukupuoliroolit ovat vähitellen muuttuneet. Ei ole enää miesten ja naisten töitä. Itseilmaisussa on enemmän vapauksia, joita vanhat perinteet eivät kahlitse. Lapset pyritään kohtaamaan yksilöinä ja ravistamaan pois sitkeät kasvatuskaavat, poikakoodit ja tyttökoodit. Mutta transsukupuolisen täytyisi olla ilmaisussaan stereotyyppi miehestä tai naisesta läpäistäkseen tutkimusjakson arviot. Oma tulkinta ja tunne eivät riitä.

Kun kerran ihminen on oman sukupuolensa paras asiantuntija, miksei juridista sukupuolta voisi muuttaa henkilön oman ilmoituksen perusteella? Mihin tarvitaan pitkä ja nöyryyttävä tutkimusjakso yhden numeron muuttamiseksi sosiaaliturvatunnuksessa?

Nykyisen translain mustin piste on juridisen sukupuolen korjaamisen ehtona vaadittu lisääntymiskyvyttömyys. Siis suomeksi: tahdonvastainen sterilisaatio. Pakkosterilisaatio tuo mieleen mustavalkoiset valokuvat keskitysleireiltä, mutta ei, tämä on Suomi vuonna 2015.

En lääkärinä halua, että lääketiedettä käytetään ihmisoikeusrikkomusten työvälineenä. Translain on muututtava. Juridinen sukupuoli on voitava muuttaa henkilön omalla ilmoituksella. Lääketiede auttakoot heitä, jotka tarvitsevat kirurgiaa tai hormonihoitoja.

Translaki on uusittava. Häpeätahra on poistettava sivistyksen satiiniverhoistamme lopullisesti.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.