Oletko potenut deittiuupumusta?

UrbanDate-datingfatigue”Deittiuupumus tulee, kun ei vain jaksa sitä samaa oravanpyörää”, kertoo Raisa. Hän kirjoittaa ystävänsä kanssa sinkkublogia Loppukiri elämän miehen metsästykseen. Raisan mukaan deittiuupumus on sinkuilla yleistä. Jatkuva intoilu ja pettymykset uuvuttavat. ”Tinder pois ja hanskat tiskiin.”

Deittiuupumus tarkoittaa sekä deittailun aiheuttamaa väsymystä että kyllästymistä kumppanin etsimiseen. ”Parit treffit viikossa jo tuntuvat väsyttävän”, Raisa kertoo.
Deittailun oravanpyörä alkaa usein Tinderistä tai nettideitistä. ”Ensin miljoona viestiä, joista osa johtaa treffien sopimiseen.” Sitten seuraa intopiukkaa treffien odottamista. ”Miettii optimistisesti, olisiko tämä Loppukirin päättäjä?” Netissä syntynyt mielikuva ja todellisuus eivät aina kuitenkaan kohtaa. ”Sitä istuu liian monta kertaa jonkun tyypin kanssa kahvilla ja miettii, että mitäköhän kello on.” Uudelle ihmiselle on taas kerrottava samat asiat itsestä. Treffien jälkeen voi seurata mahalasku, jos kiinnostus ei ole molemminpuolinen. ”Usein toisia treffejä ei tule. Kolmannet tuntuvat olevan jo ihan lottovoitto.”

Raisa haluaisi hypätä ulos deittailun oravanpyörästä. ”Kun löytää jonkun, miettii, että ’ihanaa’ ja poistaa treffiprofiilin. Usein ei mene kuin muutama kuukausi ja nöyränä tekee uuden profiilin.” Treffeillä voi aktivoitua ihmisen syvimmät toiveet ja toisaalta syvimmät pelot. ”Väkisinkin miettii: Mitä minussa on vialla?” Toteutumaton toive kumppanista on rankkaa itsetunnolle.

Jotkut sinkut ovat kertoneet kärsineensä treffailun vuoksi rytmihäiriöistä. Tinderin klikkailusta on saatu jännetupintulehdus ja jatkuvasta kahvittelusta selkäkipuja. Raisa ei ole kokenut deittiuupumuksen aiheuttaneen hänelle fyysisiä oireita. Hän on osannut katkaista uupumuksen ajoissa. Ystävät ja kokemusten jakaminen auttavat jaksamaan. ”En ole ainoa samassa tilanteessa.”

Uupuneena deittailu ei johda hyvään lopputulokseen. Raisa sanoo, että treffeillä pitäisi olla energinen ja innostunut. ”Huomaa, että uuvuttaa, kun miettii, että muutakin voisi tehdä kuin käydä treffeillä. Ja kun puhelimessa alkaa olla nimiä, joista miettii: kukakohan toi Mikko, Pekka ja Marko mahtoivatkaan olla?” Moni sinkku pitää deittailusta taukoa. Treffitauon jälkeen toiveikas mieli herää, ja etsintä jatkuu taas. ”Jos treffailla haluaa, niin pakko sen vaikutukset on kestää ja vaan olla nettideittipalstoilla tai mobiilideitata. Ja koittaa neulan löytämistä neulasuovasta”, Raisa toteaa. Ihanat ihastumisen tunteet ja pussailut tuovat voimia tavoitella parisuhdetta. Kumppanin kaipuu päihittää useimmiten deittailun aiheuttaman väsymyksen.

Väitän, että deittiuupumuksessa on samoja piirteitä kuin työuupumuksessa – toimintaympäristö vain on eri. Työelämässä uupumuksen oireita ovat uupumusasteinen väsymys, kyyninen asenne työtä kohtaan sekä ammatillisen itsetunnon aleneminen. Samoin deittailu väsyttää ja kyllästyttää, kun se jatkuu pitkään. Sinkun asenne kumppanin löytymistä kohtaan voi muuttua kyyniseksi. Usko siihen, että on kumppaniehdokkaiden silmissä kelpaava ja rakastettava, vähenee.

Oletko sinä jossain vaiheessa elämääsi kokenut deittiuupumusta? Vastaa kyselyymme ja kerro kokemuksistasi! Pääset kyselyyn tästä.

Kuva: Theurbandater.com

3 kommenttia artikkeliin ”Oletko potenut deittiuupumusta?

  1. Päivitysilmoitus: Deittiuupumus | Loppukiri

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.