Vanhempikin saa olla tietämätön ja osaamaton

IMG_20141002_0007

Olet taatusti vanhempana jo kuullut välttämättömimmät vaatimukset perushyvälle pikkulapsen kasvatukselle: kiintymyskeskeinen vanhemmuus, kosketuksen merkitys, perhepedin pätevyys, virikkeiden riittävyys, päivähoidon monimuotoisuus ja ikätasoinen seksuaalikasvatus. Juu, juu, tottakai, perusteissa ollaan.

Mutta sitten ihan aikuisten oikeasti: mitä nämä kaikki oikein käytännössä tarkoittavat?

Ikätasoinen seksuaalikasvatus kuulostaa olennaiselta, mutta on käytännön tasolla monelle ammattikasvattajallekin lähes hepreaa. Miten oikeasti vastataan kolmevuotiaan kysymyksiin pippeleistä tai kuusivuotiaan ihmetyksiin synnytyksistä – ikätasoisesti siis?

Yksi vanhemmuuden tabuista on väittää vanhemman tietävän aina oman lapsensa parhaan. Näin ei suinkaan ole, eikä tarvitsekaan olla. Entä jos vanhemman mielestä lasta saa tukistaa kurin nimissä, seksuaalisuudesta ei saa puhua sanaakaan tai kolme tuntia iPadia päivässä on hyväksi – vahvistammeko silloinkin vanhempaa vain kuuntelemaan omaa tietämystään?

Vanhempikin saa olla tietämätön ja osaamaton suuren kasvatusvastuunsa edessä. Ja sitä juuri hyvä vanhempi onkin: sopivan tietämätön ja kyseenalaistava omien totuuksiensa kanssa. Siksi vanhempikin tarvitsee toisinaan konkreettista apua ja ohjausta, jottei jää yksin oman ”tietämisensä” varaan.

Moni vanhempi ei voi luottaa vain omasta selkärangasta syntyvään osaamiseensa, koska seksuaalisuudesta puhumiselle ei usein ole myönteistä mallia omasta lapsuudesta. Vaikka vanhempi tietää aiheet tärkeiksi, tositilanteessa selitykset takertuvat kurkkuun ja puna nousee poskille. Usein paikalla on hyvä tarkoitus, mutta sanat puuttuvat – ainakin ne oikeat ja ikätasoiset. Kun rumat sanat otetaan ilmiselvinä pois listalta, jäävät jäljelle lastensanat ja ammattitermit. Puhutaanko siis neljävuotiaalle vaginasta ja siemensyöksystä vai pimpistä ja vauvasiemenistä?

Juurikin tähän tarpeeseen Onnikujan kaverukset –satutietokirjasarja kirjoitettiin. Sanat on pikkulapsen vanhemmalle valittu valmiiksi ja oivaltavat kuvat ovat lastenkin luettavissa. Yhdessä lapsi ja vanhempi tai varhaiskasvattaja voivat ihmetellä Onnikujan arkea, johon mahtuu niin syliä, suukkoja kuin saunahetkiä. Välillä ollaan ihan elämän ytimessä raskauden ja synnytyksen teemoissa, mutta yhtälailla niissä arjen juhlahetkissä: syntymäpäiväkakuissa ja iltasatuhetkissä.

Tervetuloa Onnikujalle kääntämään ikätasoinen seksuaalikasvatus hepreasta suomalaiseksi saduksi!

Tilaa Onnikujat nettikaupastamme.

IMG_20140930_0001

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.