Perheen yhteinen palapeliharrastus

shutterstock_99543290Mitä palapeliharrastus tarkoittaa sinun perheessäsi; kokoatteko yhdessä palapeliä keittiön pöydän ääressä vai onko teidän perheessä enemmän kyse siitä, että palapeli kootaan vanhempien kalentereissa? Vai onnistuvatko molemmat?

Elämässä tarvitaan hyvää arjenhallintaa, jopa arjensietoa. Arjen ei todellakaan tarvitse olla tasaista ja harmaata, vaan mieluummin vaihtelevaa ja värikästä ja sellaistahan se monessa perheessä onkin. Kun arki toimii, elämä tuntuu hallittavalta kokonaisuudelta. Hallittavuuden tunne lisää myös tyytyväisyyttä ja onnellisuutta.

Lapsiperheessä lukuisten liikkuvien osien yhteensovittaminen vaatii suunnittelua ja aikatauluttamista. Vanhempien tehtävälista sekä töissä että kotona on välillä pitkä. Tehokkuus ja organisointikyky ovat huipussaan monessa lapsiperheessä, jossa näitä työn ja perheen palasia yhdistellään. Hoitovastuu vaihtuu välillä vanhemmalta toiselle ulko-ovella kämmenen läpsystä.

Hektisen työelämän keskellä moni pysähtyy kysymään; kenen tässä pitää joustaa aikuisen, lapsen vai työn? Voisivatko palaset loksahtaa saumattomammin paikalleen? Asioista voidaan sopia monella tasolla, käytössä pitää olla kaikki keinot työmarkkinapöydästä kalenterisulkeisiin. Työpaikalla sovitut käytänteet ja etenkin työpaikan ilmapiiri sanelee paljon sitä, kuinka vanhempi voi perheensä elämän järjestää. Perheelliset toivovatkin säännöllisyyden ja ennustettavuuden lisäksi työntekoon myös joustavuutta ja itsesäätelyä. Työ ja vanhemmuus liittyvät kiinteästi toisiinsa, kokemukset ja tuntemukset yhdellä elämänalueella vaikuttavat aina myös toiseen elämänalueeseen.

Vuonna 1918 Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa äitienpäivää. Äitienpäivän vieton toi Suomeen silloinen Kotikasvatusyhdistys, nykyinen Suomen Vanhempainliitto. Äitienpäivän kynnyksellä on hyvä pysähtyä pohtimaan elämää äitien näkökulmasta. Monet ruuhkavuosiaan elävät äidit ovat varsinaisia moniosaajia, joilla pysyvät perheen aikataulut näpeissä ja lukuisat asiat muistissa. Jokainen äiti, joka on saanut työn ja perheen tasapainoon omassa ja perheensä elämässä, on sankari. Tasapainon saavuttamisessa puolison tai muun läheisen henkilön rooli on tärkeä, vastuu lapsista ja muusta perheen arkeen liittyvästä vaatii jatkuvaa neuvottelua ja sopimista.

Kaikesta tästä olkoon palkintona hyvin rullaava arki ja keittiön pöydälle levitetty palapeli.

Merja Korhonen

Kirjoittaja on Suomen Vanhempainliiton varhaiskasvatuksen asiantuntija ja kolmen lapsen äiti.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.