Miten rakennetaan perhemyönteinen työpaikka?

shutterstock_232774174Futurice on perhemyönteisen työpaikan maineessa. Yli 60 % perhevapaista on ollut selvästi pidempiä kuin kolmen viikon isyysvapaa.  Meidät on myös valittu kahdesti Euroopan parhaaksi työpaikaksi.

Emme ole kuitenkaan koskaan tietoisesti rakentaneet perhemyönteistä työpaikkaa. Meillä ei ole erityisiä käytäntöjä tai etuja, jotka olisi osoitettu vain perheellisille. Kannustamme ihmisiä ottamaan työstä vapaata myös muita tarkoituksia kuin perhevapaita varten, ja meillä monet pitävätkin pitkiä vapaita esimerkiksi kokeillakseen uusia yritysideoita.

Yrityskulttuurimme perustuu luottamukseen ja siihen, että työntekijät saavat itse päättää ajankäytöstään. Kukaan ei tee päätöksiä heidän puolestaan. Valta antaa vapautta, mutta tuo mukanaan myös paljon vastuuta.

Kun ihmiset kokevat, että heitä huomioidaan ja kohdellaan tasavertaisesti, he ottavat huomioon oman etunsa lisäksi muiden ja koko organisaation ja asiakkaiden edut. Aito luottamus synnyttää aitoa vastuunkantoa. Meillä ei esimerkiksi tarvitse taistella lomien ajankohdista. Työntekijät eivät lähde lomalle kesken asiakasprojektin, vaikka heillä onkin mahdollisuus itse päättää lomistaan. Luotamme siihen, että ihmiset osaavat tehdä järkeviä päätöksiä – ja vastaavasti kunnioitamme ihmisten erilaisia elämäntilanteita ja tarpeita ajankäytön suhteen.

Pidämme viikottain weekly 🙂 -nimisiä palavereita, joissa tiimiläiset kertovat toisilleen, miten heillä menee. Kaikki piirtävät taululle hymiön ja kertovat lyhyen selityksen valinnalleen. Kun perheellisiä on paljon, toistuvat usein ”lapset pitäneet hereillä nyt useamman yön putkeen” -tyyppiset selitykset. Ihmisten on helpompi ymmärtää toisiaan, kun tunteista ja ajatuksista puhutaan avoimesti – muistakin kuin töihin liittyvistä.

Kutsumme tätä näkyväksi tekemiseksi. Kannustamme työntekijöitämme avoimuuteen, ja kertomaan avoimesti esimerkiksi siitä, jos lähtee pidemmälle vapaalle. Kun työntekijä palaa töihin, laadimme hänelle perehdytyssuunnitelman ja perehdytämme hänet tehtäviinsä kuten uuden työntekijän.

Näkyväksi tekemällä kannustamme ihmisiä ottamaan aikaa perheelleen ja helpottamme organisaation sopeutumista työntekijöiden muuttuviin elämäntilanteisiin. Näin osoitamme  käytännössä, että työaikajoustot ja vapaiden pito on oikeasti hyväksyttyä.

Minulle itselleni uusperheen isänä on tärkeää pitää kiinni lapsille tehdyistä lupauksista. Jos olen sanonut, että haen heidät puoli neljältä päiväkodista niin haen heidät tasan 15.30. Lasten haut ja viennit on merkitty kalenteriini, ja kollegani kunnioittavat niitä. Aivan kuten minäkin heidän kalentereitaan ja menojaan.

Hanno Nevanlinna

Kirjoittaja on Futuricen kulttuurijohtaja ja yksi yrityksen perustajista. Isä ja Vuoden Isä 2014.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.