Turvallisuus on myös hyvän tuntemista

IMG_20140919_0016Älä mene vieraan matkaan! Ei saa antaa kenenkään koskea väärin! Vähintään uimapuvun alle jäävät alueet ovat ihan omia! Pahasta kosketuksesta pitää kieltäytyä!!

Kukapa meistä ei vanhempana ja ammattilaisena olisi ohjeistanut lapsia vaarojen varalta. On kauhisteltu kaahaavia autoja, peloteltu pitkätakkisilla miehillä ja lumipallojen sokeuttavilla seurauksilla. Ja hyvä niin – muttei koko hyvä.

Sillä juuri se siitä puuttuukin: se hyvä.

Syystäkin ovat vanhemmat tänä päivänä huolissaan pienokaistensa turvallisuudesta. Aiheesta he kyselevät päiväkodeissa turvakasvatussuunnitelmaa ja hakeutuvat vanhempainiltoihin kuulemaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vaara on kuitenkin vain turvan vastakohta. Vähintäänkin yhtä tärkeää turvakasvatusta on hyvän tunteminen.

Turvallisuutta ei voi vaalia, ellei sitä ole saanut kokea. Lapsi tottuu käsittämättöminkin tavoin niin hyvään kuin valitettavasti pahaankin. Jos tottuu tukistuksiin, tönimisiin, nälkään, humalaisiin aikuisiin, välinpitämättömyyteen tai kehon kunnioittamattomuuteen, on mahdotonta ymmärtää tai puolustaa omia oikeuksiaan ja rajojaan.

Turvallisuuden tunne on henkinen ja fyysinen syli, johon voi käpertyä pelon, hämmennyksen tai jännityksen kohotessa. Turvallisuutta on hyvä arki: hellä halaus, rakkaasti harjatut hiukset ja syliin pääsy – sekä oikeus päästä pois sylistä.

Tämän viikon ohjenuoraksi otan viisaan ystäväni sanat. Hän kertoi päättäneensä uuden vuoden kynnyksellä, ettei tänä vuonna lähde kertaakaan kesken halauksen pois. Ettei koskaan lopeta halausta ennen lapsiaan, vaan antaa heidän päättää sen keston. Ettei koskaan ole niin kiireinen, ettei halausta voisi jatkaa niin kauan, kuin pieni sitä kaipaa.

Ja että arvostaisi pienen tahtoa silloinkin, kun halaus jää vanhemman mielestä lyhyeksi pyrähdykseksi, koska maailma jo kutsuu pientä seikkailuihin. Sillä maailma, se odottaa – ja pahan lisäksi odottaa myös valtavan hyvä maailma. Ja juuri sen on tultava tutuksi ihan pienestä pitäen.

Onnikujan kaverukset –satutietokirjasarja käsittelee myös hyvää koskettamista, koskettamisen rajoja ja koko perheen köllimisen taitoja. Lue lapsesi kanssa yhdessä!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.