Osaanko nauttia vapaasta?

4478627110_417a85d932_o
by Marjatta/Flickr.com

Ihan kohta on pääsiäinen. Joillekin meistä se tarkoittaa, että mämmi, pasha, rairuoho, tiput ja munat ovat valmiina ja pajunkissat koristavat kotia. Toisille meistä se voi tarkoittaa kevään viimeistä lasketteluretkeä Lappiin.

Mutta kuinka moni meistä uskaltautuu pohtimaan, onko minusta asettumaan ja rauhoittumaan vapaalle? Kuinka monella meistä on läppäri ja puhelin esillä vielä kiirastorstai-iltana, kun päivän deadlinet pukkaavat päälle? Entä kuinka moni meistä on sopinut vielä sen viimeisen puhelinpalaverin perjantai-aamulle Amerikkaan, vaikka periaatteessa pitäisi lukea muumikirjaa lapsen kanssa tai hartaimmat meistä ovat matkalla pitkäperjantain messuun?

Lomalle asettuminen on taitolaji. Tulee osata ymmärtää järjestää aikaa ja aitoa läsnäoloa oman puolison, lasten tai vaikka koko suvun kesken. Kuinka asetan aivot vapaalle-moodiin, kun tuntuu, että niin moni asia jäi töissä kesken?

Kuinka moni meistä siis oikeasti osaa rauhoittua ja jäädä vapaalle perheen kanssa, kesken kevään pahimpien kiireiden? Me kaikki tarvitsemme lepoaikaa ja välillä irtiottoja arjen touhuista: työelämästä, päivähoidosta ja koulusta. Mielemme ja kehomme hyötyvät siitä, että aina ei tarvitse olla tehokkaana, vaan saamme nauttia hetkestä, levätä ja välillä olla vain.

Kuinka moni meistä osaa siis sulkea tietokoneensa ja napata ensimmäisen suklaamunan suuhunsa kun perheen pienimmäinen kiipeää syliin ja sanoo: ”Tahdon sykkyyn”?

Niin minä ainakin nyt teen.

Hyvää ja rentouttavaa pääsiäistä kaikille!