Jälkiehkäisy muuttuu reseptivapaaksi kaikenikäisille

shutterstock_177232958Jälkiehkäisyn hankkiminen helpottuu kevään aikana. Molemmat myynnissä olevat valmisteet ovat jatkossa saatavissa ilman reseptiä käyttäjän iästä riippumatta. Aikaisemmin vain yli 15-vuotiaat ovat saaneet Norlevo-valmisteen reseptittä. EllaOne-valmisteen hankkiminen on vaatinut reseptin kaikilta ikään katsomatta.

Norlevo muuttui reseptivapaaksi yli 15-vuotiaiden kohdalla vuonna 2002. Aborttitilastoissa näkyi pian pieni notkahdus alle 20-vuotiaiden kohdalla, minkä arvioitiin johtuneen juuri jälkiehkäisyn helpottuneesta saatavuudesta. Nyt tapahtuvan muutoksen toivotaan vaikuttavan samansuuntaisesti.

Jälkiehkäisytabletit estävät tai siirtävät munasolun irtoamista. Ne eivät keskeytä jo alkanutta raskautta, eivätkä estä hedelmöittymistä, jos ovulaatio on jo tapahtunut. Jälkiehkäisytabletti on sitä tehokkaampi, mitä nopeammin sen ottaa. Reseptivapaus nopeuttaa lääkkeen hankkimista ja siten oletettavasti myös parantaa ehkäisyn tehoa.

Jälkiehkäisy ei ole teholtaan samaa luokkaa kuin säännöllisesti käytettävät ehkäisyvalmisteet, kuten e-pillerit, saati kapselit tai kierukat. Kuten jälkiehkäisyn englanninkielinen nimi emergency contraception kertoo, kyse on hätäehkäisystä, jota tarvitaan, kun varsinainen ehkäisymenetelmä on pettänyt. Näin voi käydä kondomin hajotessa tai hormonaalisen ehkäisyn unohtuessa. Jälkiehkäisyä ei pidä käyttää ainoana ehkäisymenetelmänä.

Tehokkain jälkiehkäisy on kuparikierukka, jota tässä tarkoituksessa käytetään Suomessa turhan vähän. Jos kuparikierukka asetetaan viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, se toimii jälkiehkäisynä. Kierukka tarjoaa käyttäjälleen myös erittäin luotettavan, pitkäaikaisen raskauden ehkäisyn.

Kevään 2015 aikana apteekit Suomessa valmistautuvat reseptivapauden varalle henkilökuntaa kouluttaen ja asianmukaista neuvontavälineistöä hankkien. Vähitellen tulevien viikkojen aikana uusi käytäntö vakiintuu koko Suomessa.

Lue lisää ehkäisymenetelmistä Väestöliiton nuorten sivuilta.