Kuka saa mennä naimisiin?

AvioliittoSellaisia päiviä ei näe kovin usein marraskuisessa Helsingissä. Tuhannet ihmiset ovat kerääntyneet seuraamaan lain käsittelyä eduskuntatalon eteen Kansalaistorille. Täpärän äänestyksen jälkeen eduskunta hyväksyy lain. Juhlat torilla alkavat: vihdoinkin Suomeen saadaan laki, joka takaa kaikille tasa-arvoisen avioliiton.

Aidosti tasa-arvoiseen avioliittoon on kuitenkin vielä matkaa. Tasa-arvoiseksi kutsuttu avioliittolaki ei edelleenkään aseta kaikkia yhdenvertaiseen asemaan. Esimerkiksi transsukupuoliset ovat ryhmä, jonka kohdalla mahdollisuus avioliittoon on Suomessa estetty, sillä juridisen sukupuolen korjaaminen johtaa avioliiton purkuun.

Tahdon2013-kampanjan merkitystä ei tule silti aliarvioida. Lakimuutoksen ja yhteiskunnallisen keskustelun nostamisen lisäksi kampanja muistutti meitä kaikkia tärkeästä asiasta: avioliitto on politiikkaa.

Avioliitto on valtion vahvistama instituutio, johon sisältyy arvolatauksia, merkityksiä ja oikeuksia. Esimerkiksi monet sosiaalietuudet – kuten vaikkapa leskeneläke – ovat sidoksissa oikeudellisiin perhesuhteisiin kuten vanhemmuuteen tai virallistettuun parisuhteeseen. Tämä tekee avioliitosta yhteiskunnallisen ja poliittisen kysymyksen.

Avioliittoinstituution poliittisuus ei ole vain suomalainen tai länsimainen ilmiö.

Avioliiton määritelmä ja sisältö vaihtelevat eri kulttuureissa ja eri lakijärjestelmien välillä. Kaikki avioliitot eivät ole romanttisia rakkaustarinoita. Merkittävä osa maailman avioliitoista on myös järjestettyjä tai pakotettuja. Esimerkiksi joka päivä 39 000 tyttöä joutuu lapsivaimoksi. Myös näitä avioliittoinstituutioita on tarkasteltava kriittisesti.

Avioliittolainsäädännön tulisi perustua ihmisoikeuksille, yhdenvertaisuudelle ja itsemääräämisoikeudelle. Tämän eteen on tehtävä töitä ja jatkossakin tarpeen vaatiessa keräännyttävä toreille –niin Suomessa kuin maailmalla.

Tule Seksi on politiikkaa -vaalipaneeliin Vanhalle ylioppilastalolle 5.3. klo 17:30!
Onko alaikäisellä oikeus ehkäisyyn? Kenellä on oikeus turvalliseen aborttiin? Kuka saa mennä naimisiin?

Näihin kysymyksiin vastaavat alla olevat eduskuntavaaliehdokkaat:

Mia Haglund, Vasemmistoliitto
Johan Ekman, RKP
Maria Lohela, Perussuomalaiset
Jani Toivola, Vihreät
Paula Lehtomäki, Keskusta
Anne Knaster, Kokoomus
Tiina Tuomela, Kristillisdemokraatit

Paneelin puheenjohtajana toimii Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski. Väestöliiton asiantuntijalääkäri Miila Halonen ja globaali seksuaaliterveys ja -oikeudet asiantuntija Elina Korhonen kertovat siitä, millainen vaikutus poliitikkojen seksuaalisuuteen liittyvillä päätöksillä on ihmisiin Suomessa ja maailmalla.

Tilaisuuden järjestävät Väestöliitto ja Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmä. Tervetuloa!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.