Tuntuu kivalta

OmakehoTyttömuutettu

”Äiti, miksi mun pippeli on aina aamulla näin pystyssä väärin päin? Mut mä kyllä tykkään koskea silloin mun pippelistä, se tuntuu kivalta”, kertoo eräs äiti poikansa pohtineen omaa kehoaan.

Joskus aamut pikkulapsiperheissä alkavat näin. Eli keskustelemalla pippelistä, tärkeästä asiasta.

Pienelle lapselle oma keho on ihmetyksen ja ihastuksen aihe. Omaa kehoa tunnustellaan, kosketaan ja siitä tykätään. Näin kuuluukin olla.

Vanhemmat saattavat joskus hämmentyä lapsensa elämän pohdinnoista ja tapahtumista. Kuten eräs isä kertoi lapsensa jutelleen päiväkotipäivän kuulumisista: ”Kun me oltiin päiväkodissa pissalla, Milla halusi nähdä minkälainen pippeli mulla on. Mä näytin sille, mutta en antanut koskea. Vaan mä saan koskea mun pippeliin”, kertoi lapsi. Lapselle kyseiset tapahtumat ovat osa arkea ja elämää – sitä, että oma ja toisen keho kiinnostaa niin itseä kuin kavereitakin.

Lapsen kanssa kannattaakin keskustella siitä, kuinka omasta kehosta voi ja tulee saada nauttia. Eräässä perheessä lapsi pohti sukupuolielintensä koskettamisesta, eli unnuttamisesta, näin: ”Illalla kun sä olet lukenut mulle iltasadun ja isä on sanonut iltarukouksen, niin mä saatan sen jälkeen koskea mun pimppiin ennen kuin nukahdan. Se tuntuu kivalta. Ja sit mä otan nallen kainaloon, kun mä haluan nukkua sen kanssa, se tuntuu kans kivalta.”

Lapsiperheen arkeen kuuluu siis se, että osataan ihmetellä ja ihastella yhdessä omaa kehoa. Yhtälailla keskustelu perheessä voi aamuisin alkaa sillä, pitääkö vaatteet ylipäätään laittaa päälle kun lähdetään päiväkotiin.

Ja elämä tuntuu kivalta.


Tutustu Väestöliiton uuteen Lapsi ja seksuaalisuus -tietopankkiin verkkosivuillamme! Sieltä saat tietoa lapsen ikätasoisesta seksuaalisuudesta ja siitä, miten aikuinen voi tukea lapsen tervettä kasvua ja kehitystä.