Ehkäisy on politiikkaa

KUTSU Seksi on politiikka 5.3

Oletko koskaan miettinyt mihin kaikkeen politiikka vaikuttaa elämässäsi? Tiesitkö, että monet yksityiset ja henkilökohtaisetkin asiat ovat pohjimmiltaan poliittisten päättäjien käsissä? Päivänpoliittisessa keskustelussa piirretään suuria linjoja talous-, koulutus- ja maahanmuuttopoliittisten kysymysten äärellä. Poliittisen päätöksenteon piiriin kuuluvat kuitenkin myös esimerkiksi seksuaalioikeudet ja -terveys.

Myös nuorten oikeus ehkäisyyn riippuu päättäjistä. Maailmassa on nuoria enemmän kuin koskaan aikaisemmin: 1,8 miljardia. Laadukas ehkäisy kuuluu nuorten perusoikeuksiin. Miljoonien nuorten kohdalla tämä perusoikeus ei kuitenkaan toteudu: maailmanlaajuisesti vain 22 prosenttia 15–22-vuotiaista nuorista käyttää modernia ehkäisyä.

Ehkäisyn puuttuminen johtaa suunnittelemattomiin raskauksiin ja suurempaan määrään abortteja. Kondomien puuttuminen lisää puolestaan seksitautien kuten hiv-tartuntojen määrää.

Mistä saada ehkäisyvälineitä kun omia tuloja ei vielä ole? Pulma yhdistää nuoria niin Malawissa, Suomessa kuin ympäri maailman.

Ehkäisyn maksullisuus onkin yksi niistä esteistä, jotka vaikeuttavat nuorten ehkäisyn käyttöä. Tämän takia niin Väestöliitto kuin sosiaali- ja terveysministeriökin ovat toimintaohjelmissaan suosittaneet alle 20-vuotiaille ilmaista ehkäisyä.

Rauman kunta on noudattanut suositusta ja tarjoaa ilmaista ehkäisyä alle 20-vuotiaille. Tulokset ovat lupaavia: nuorten abortit ovat vähentyneet lähes puolella, mikä on tuonut kaupungille 100 000 euron säästöt.

Poliittisilla päätöksillä tuleekin varmistaa, että nuoriin investoidaan. Tämä koskee kunnallistason politiikan lisäksi myös Suomen kehityspolitiikkaa. Maailman tulevaisuuden kannalta on oleellista, että nuorten perusoikeus laadukkaaseen ehkäisyyn toteutuu. Tällä on suuri vaikutus koko maailman kehitykseen.

Tule kuulemaan kansanedustajaehdokkaiden ajatuksia aiheesta Väestöliiton ja Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän järjestämään Seksi on politiikkaa –vaalipaneeliin 5.3. Vanhalla ylioppilastalolla. Kenen käsiin voit yksityiset asiasi luottaa? Ilmoittaudu osoitteessa: http://bit.ly/seksionpol

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.