Älä nyt liikaa urheile, voit vaikka räjähtää

shutterstock_158138612

Suomalaisten terveyttä nakertavat ylipaino ja liian vähäinen liikunta. Eikä vain yksinomaan sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta, nivelvammoja, luunmurtumia ja selkävaivoja, vaan myös itsetunto-ongelmia.

Yhteiskunnan näkökulmasta ylipaino ja liikkumattomuus lisäävät terveydenhoitoon käytettäviä kustannuksia merkittävästi. Eikä tilanne yksilöllekään ole paras mahdollinen. Ylipainoiset ja liikkumattomat ihmiset elävät lyhyemmän ja sairastelevamman elämän.

Selvä syy ylipainon lisääntymiseen on elämäntapamme muutos. Ruumiillista työtä tekevät enää harvat ja ruokaa saa käytännössä loputtomasti. Tässä tilanteessa ylipainonkin syyt ovat selkeitä: ihmiset syövät enemmän kuin kuluttavat.

Ratkaisut ongelmaan ovat myös helpot. Vähemmän ruokaa. Enemmän liikuntaa.

Olemme lipuneet vuosikymmenten varrella katastrofiin. Suomalaisten kunto on laskenut tasaisesti ja keskimääräinen paino noussut. Tilanteeseen täytyy saada muutos – ja muutos on tapahtumassa. Osa kansasta on ryhtynyt muuttamaan elintapojaan. Muun muassa juoksutapahtumat kasvavat, fitnesskursseille on tunkua, työmatkapyöräily kasvaa nopeasti. Hyvä juttu – niin yhteiskunnan kuin yksilönkin näkökulmasta!

Vai onko sittenkään? Mediassa on otettu tavaksi nostaa esiin urheilun vaarat, silloinkin kun puhutaan sen tarpeellisuudesta. Jos nostat punttia tai punnerrat, verisuonet poksahtavat tai kehonkuva järkkyy. Jos pyöräilet, jäät auton alle. Jos juokset, polvet kuluvat ja saat sydänkohtauksen.

Muutenkin urheilu kuvataan tuskalliseksi tapahtumaksi, jota tehdään vain ulkonäkösyistä tai tavoitteellisesti. Parempi olisi, ettei rääkkäisi itseään, tai ylittäisi oman sietokykynsä rajoja.

Tällainen uutisointi on helppoa, mutta haitallista. Se tekee meidän työssämme nuorten liikkeelle saamisesta vaikeampaa. Vaarat ja vaikeus ovat tekosyitä, joita ihmiset mieluusti kuulevat – ja jättävät sitten liikkumatta.

Erityisesti nuorille tärkeintä olisi kertoa, kuinka liikkuminen ja piirun verran viisaammin syöminen lisäävät elämänlaatua. Urheileminen voi olla hauskaa, vaikka sitä aloittaessa lihaksia kolottaisikin. On normaalia itsekuria katsoa mitä syö ja mennä urheilemaan vaikkei huvittaisi. Kannustetaan siis nuoria, ei pelotella!