Suomi–Ruotsi-maaottelu

suomiruotsi2

Hei kaikki Suomen tuoreet isät, kuulkaahan tätä! Ruotsissa isät pitivät vuonna 2013 yhteensä yli 12 miljoonaa päivää isyys- tai vanhempainvapaata! Mitäs siihen sanotte? Ai, paljonko te piditte? Samana vuonna suomalaiset isät pitivät yhteensä 1,5 miljoonaa päivää vastaavia vapaita. Suhteutettuna Suomen ja Ruotsin isien lukumäärään Suomi–Ruotsi-ottelu hävitään 9 % – 25 %.

Miten me nyt tässäkin lajissa hävisimme naapurille? Vai oletteko sitä mieltä, että ruotsalaiset isät nyt vain ovat sellaisia tossun alla eläviä nössönallekarhuja? Ja suomalainen mies on tosimies, joka raataa otsansa hiessä 12-tuntisia päiviä perheensä parhaaksi? Tuskin. Joskin se on totta, että suomalaiset isät tekevät pitkiä päiviä. Mutta en laskisi sitä ansioksi, vaan surulliseksi asiaksi, jossa koko perhe häviää.

Miksi ruotsalaiset isät pitävät niin paljon enemmän perhevapaita? Ruotsalaiset ovat tässäkin edelläkävijöitä. Ruotsi oli, jo 40 vuotta sitten, ensimmäinen maa maailmassa, joka otti käyttöön sukupuolineutraalin vanhempainvapaan. Jo tuolloin vanhempainvapaan pituus oli 180 päivää. Tänään se on 480 päivää. Isille korvamerkitty isäkuukausi lanseerattiin Ruotsissa vuonna 1995 ja Suomessa vasta vuonna 2003.

Tärkein syy maaottelun häviämiseen lienee kuitenkin tässä: Ruotsissa vanhempainvapaasta maksetaan 90 % palkasta (80 % kassasta, 10 % työnantajalta), Suomessa se on ensimmäiseltä kuukaudelta 75 % ja siitä eteenpäin 70 %. Raha on hyvä kannustin. Valitettavasti vain Suomessa se on liian usein pakote. Köyhyysriski on erityisen suuri pikkulapsiperheissä.

Ruotsi on jatkuvasti lisännyt kannustimia perhevapaiden tasa-arvoisempaan käyttöön. Perheet, joissa kumpikin vanhempi pitää kaksi kuukautta vanhempainvapaata, saavat kaksi lisäkuukautta. Porkkanat maistuvat paremmilta kuin pakotteet. Ja parhaiten kannustavat positiiviset vaikutukset. Ruotsalaisissa perheissä on varmasti huomattu se, minkä tilastotkin näyttävät: sekä naisten palkat että heidän kokemansa onnellisuus ovat kohonneet. Ja tosimieshän on juuri sellainen, joka tekee naisensa onnelliseksi.

On väitetty, että Suomella menisi 200 vuotta saavuttaakseen saman tason perhevapaiden tasa-arvoisessa jakamisessa. Herregud! Ei meillä ole sellaiseen varaa. Isät, otatteko haasteen vastaan? Päättäjät, otatteko haasteen vastaan? Soiko Maamme-laulu vielä tämän vuosisadan puolella? Haluammeko meidät korkeimmalle korokkeelle kultamitali kaulassa? Toivottavasti!