Kuka tahansa voi järjestää sinkkujuhlat

sinkkujuhlat

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen saaman palautteen mukaan sinkut kaipaavat lisää sinkkutapahtumia. Kävimme testaamassa eräät yksityiset sinkkujuhlat selvittääksemme, minkälaisia tapahtumatoiveita sinkuilla on.

Saimme kutsun tilaisuuteen Facebookissa. Kohderyhmänä olivat 30–50-vuotiaat sinkut, ja kutsussa luvattiin vapaata oleilua ilman leikkejä tai visailuja. Juhlat järjestettiin eräässä helsinkiläisessä kuppilassa lauantai-iltana. Pääsylipuksi kävi vastakkaista sukupuolta oleva sinkku.

Haastattelin kuutta sinkkua, joista kolme oli miehiä ja kolme naisia. He olivat iältään 27–36-vuotiaita. Sinkkuja miellytti tapahtumassa se, että miehiä ja naisia oli yhtä paljon. Katja (30) kertoi, että on kiva, kun kaikki etsivät seuraa. Yökerhoissa hän arvailee, kuka on sinkku ja kuka ei. Tunnelma oli rento ja lämmin. Sinkut pitivät siitä, että iltaan ei kuulunut sääntöjä tai pelejä. ”Kynnys oli matala.” Topin (32) mukaan tapahtuma oli miellyttävä ensikokemus sinkkujuhlista.

Puolet haastattelemistani sinkuista toivoi, että järjestäjät olisivat ohjanneet osallistujia siirtymään pöydästä toiseen. Moni ihmetteli, että osa sinkuista oli saapunut tapahtumaan treffikumppanin kanssa. ”Tuli fiilis, että jotkut ovat mieluiten seurueessa, joka on jo muodostettu”, Siiri (27) totesi. Hän koki torjuvan suhtautumisen tapahtuman hengen vastaiseksi. Sakari (31) pohti, että jonkinlainen aikaraja yhdessä pöydässä istumiselle voisi toimia. Oma-aloitteisuus vaatii rohkeutta.

Puolet haastattelemistani sinkuista kertoi tehneensä aloitteen illan aikana. ”Pyysin yhden puhelinnumeron”, Jani (36) sanoi. Vain yksi haastatelluista kertoi, että kukaan ei lähestynyt häntä illan aikana: ”Tai sitten en huomannut.” Neljä kuudesta sinkusta aikoi pitää yhteyttä uusiin tuttavuuksiinsa tapahtuman jälkeen. Maijan (34) sokkotreffikaveri pyysi, että he näkisivät uudelleen. ”Yhteys on syntynyt!”

Sinkkuja ihmetytti se, että monet olivat jo alkuillasta hyvin humalassa. Jani huomasi, että ihmiset lähtivät kiertelemään vieraissa pöydissä vasta humalluttuaan. Tarvitsivatko sinkut rohkaisua aloitteen tekemiseen? Siiri mietti, miksi niin monet kertoivat eroistaan ja aikaisemmista suhteistaan. Vaikutti siltä, että sinkut hakivat tapahtumasta vertaistukea. Erokokemuksista puhuttaessa on kuitenkin mahdotonta flirttailla. Keskustelu muuttuu kaverilliseksi. Katja koki toisaalta helpottavaksi kuulla, että muillakin oli samanlaisia kokemuksia kuin hänellä. Vaikka hän ei löytänyt ”sitä oikeaa”, hän löysi seuraa yöelämään ja kumppanin etsintään.

Minkälaisen sinkkutapahtuman sinä voisit järjestää omalla paikkakunnallasi? Haastattelujeni pohjalta hyvän tapahtuman resepti voisi olla seuraava:

1) Varmista, että miehiä ja naisia on yhtä paljon.
2) Vastaanota jokainen vieras esimerkiksi halauksella.
3) Älä lähde treffeille sinkkujuhliin.
4) Juo alkoholia vain kohtuudella.
5) Älä puhu erostasi tai menneistä suhteistasi.
6) Näytä mallia: kiertele pöydästä toiseen ja flirttaile.

Kuva: http://www.prosinthecity.com/blog/Washington-DC-Speed-Dating-Event

Haastateltujen nimet on muutettu.