Tekevät ja puhuvat parit

shutterstock_151800080Jotkut parit ovat tekijöitä. Heidän parisuhteensa voi hyvin, kun he tekevät ja harrastavat paljon yhdessä. Muutos tapahtuu silloin, kun lapsi syntyy. Aikaa yhteiselle tekemiselle ei ole. Kotona yksi leikkii lapsen kanssa ja toinen laittaa ruokaa. Kumpikin harrastaa erikseen. Pikkulapsiperheessä kiire on jatkuva vieras.

Tutkimusten mukaan naiset ovat miehiä useammin tyytymättömiä parisuhteeseensa lapsen syntymän jälkeen. Tämä johtuu osittain siitä, että naisten rooli kodin- ja lastenhoitajana kasvaa, mikä luo epätasa-arvoa suhteeseen. Naisen tyytymättömyys suhteeseen lisää miehen tyytymättömyyttä. Usein pari huomaa etääntymisen vasta myöhemmin.

Lapsen syntymä vaatii paria löytämään uuden tavan kokea yhteyttä. Jos parisuhteen koossapitävä voima on tekeminen, merkitsee uusi tapa yleensä suurta murrosta. Kriisi pakottaa puhumaan, ja oivallus voi olla suuri. Omista toiveista, tunteista ja kokemuksista puhuminen muuttaa puolisoita ja suhdetta. Hyvä apu lähentymiseen on ilmainen parisuhdekurssi netissä. Keskustelu vanhempien rooleista ennen lapsen syntymää ennaltaehkäisee tyytymättömyyttä parisuhteeseen lapsen syntymän jälkeen.

Pari voi myös ottaa vanhat hyvät keinot käyttöönsä ja järjestää yhteistä aikaa tekemiselle. Lasten hyvinvointi perustuu vanhempien hyvinvointiin. Esimerkiksi Kotisisar-palvelu tarjoaa lastenhoitoapua sillä välin, kun vanhemmat hoitavat parisuhdettaan keilaradalla tai illallisen äärellä.

Lähteet:

Adamsons, K. (2013) Predictors of relationship quality during the transition to parenthood. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 31(2), 160–171.

Bower, D. ym. (2013) Trajectories of couple relationship satisfaction in families with infants: The roles of parent gender, personality, and depression in first-time and experienced parents. Journal of Social and Personal Relationships, 30(4), 389–409.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.