Maailman aids-päivä: nuoret naiset riskiryhmässä

Maanantaina vietettiin maailman aids-päivää. Vuonna 2014 maailmassa on UNAIDSin arvion mukaan 35 miljoonaa hiv-positiivista, joista noin 19 miljoonaa ei tiedä kantavansa virusta. Hyvä uutinen on, että ensimmäistä kertaa maailman historiassa hiv-tartuntojen ja aidsiin liitettävien kuolemien määrä on saatu laskuun.

Työtä on kuitenkin jäljellä. Nykyään hiv koettelee erityisesti Saharan eteläpuolista Afrikkaa ja nuoria tyttöjä ja naisia. Itseasiassa tänä päivänä puolet hiv-tartunnan saaneista on naisia. Joissakin Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa naisten osuus hiv-tartunnan saaneista on jopa 58 %. Kehittyvissä maissa naisten tartunnat ovat lisääntyneet Afrikan maiden lisäksi etenkin Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Itä-Euroopassa.

76 % Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvista tytöistä ei saa riittävästi tietoa hivin ennaltaehkäisystä. Samaten joka neljäs uusi tartunta todetaan nuorilla tytöillä ja naisilla. Nuoria tyttöjä ja naisia tartunnalle altistavat muun muassa lapsiavioliitot, aikaisin aloitettu seksielämä, prostituutio sekä tiedon puute ja ehkäisyvälineiden huono saatavuus. Avioliitto itsessään voi olla riskitekijä, jos avioliitossa ei käytetä kondomia ehkäisymenetelmänä ja jos molemmat osapuolet eivät ole tietoisia hiv-statuksestaan. Toimivalla lääkityksellä hi-viruksen siirtyminen toiseen henkilöön voitaisiin estää.

Aidsiin ja siihen liittyviin sairauksiin on kaiken kaikkiaan kuollut maailmanlaajuisesti jo 39 miljoonaa ihmistä. Hiviä ja aidsia vastaan tehtävää työtä tulee jatkaa kaikkialla maailmassa. Testaamisen mahdollistaminen ja lääkityksen aloittaminen varhaisessa vaiheessa on paras keino ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.