Korvaako fitness parisuhteen?

Näyttelijä Antti Holman Putous-hahmo Kristiina ”Kissi” Vähä-Hiilari treenaa Jyväskylän Monnarilla ja toimii henkilökohtaisena valmentajana. Kuva: Numi Nummelin

Enää 30 minuutin iltakävely ei riitä. Tavalliset ihmiset haluavat urheilijan vartalon. Päivätyön lisäksi fitness-ihminen kuntoilee useita tunteja päivässä ja mittaa kaikki syömisensä gramman tarkkuudella. Mietin, mitä fitness-kulttuurin nousu merkitsee parisuhteille ja niiden muodostumiselle.

Yhteiset arvot ja harrastukset lisäävät tutkitusti parisuhdeonnea. Urheilusta kiinnostuneille sinkuille on fitness-treffisivu ja Facebook-palsta. Mutta tekevätkö sinkut aloitteita salilla? Kuuluuko suomalaiseen fitness-kulttuuriin kumppaniehdokkaiden lähestyminen? Treenatun vatsan vilauttaminen Tinderin profiilikuvissa on yleinen tapa hakea huomiota. Mietin, haetaanko vatsalihaksilla hyväksyntää.

On olemassa yhä enemmän yksineläjiä, joiden parisuhdetoiveet eivät toteudu. Ihminen etsii silloin korvaavaa sisältöä elämälleen. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan sinkkunaiset helpottavat kumppanin kaipuutaan ostamalla koiran. Samoin urheilu tai harrastus antavat sisältöä, jos ystävät elävät kiireistä perhearkea. Onko fitnessistä tullut uusi tapa korvata yhteyden hakeminen toiseen ihmiseen? Täydellistä kehoa tavoitteleva keskittyy omaan hyvinvointiinsa. Oman kehon muokkaamisesta voi tulla tärkeämpää kuin parisuhteen tavoittelu tai ajan antaminen orastavalle suhteelle. Treenikalenteri kertoo, onko treffeille aikaa.

Terveelliset elämäntavat vaikuttavat jaksamiseen, mielialaan, hedelmällisyyteen ja seksielämään. Terveys ei kuitenkaan löydy vain omasta kehostamme. Turvallinen tunneyhteys toiseen ihmiseen hoitaa myös kehoa. Kumppanin kosketus lievittää fyysisen kivun kokemusta. Toimiva yhteys toiseen ihmiseen lisää onnellisuuden kokemusta ja vähentää stressiä. Yksinäisyys puolestaan nostaa verenpainetta ja on yhtä suuri riski terveydelle kuin tupakointi. Ihmissuhteet ja niiden laatu vaikuttavat sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen.

Yhdistääkö vai erottaako fitness ihmisiä toisistaan? Kerro kokemuksistasi täällä. Lyhyen kyselyn täyttäminen vie noin kymmenen minuuttia aikaasi. Kysely sulkeutuu 31.10.2014.

Lämpimästi tervetuloa Väestöliiton osastolle I love me -terveysmessuille 17.-19.10.2014!

Lähteet:

Holt-Lunstad, J. & Smith, T.B. & Layton, J.B. (2010) Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review. PLoS Med 7(7): e1000316. doi:10.1371/journal.pmed.1000316

Johnson S.M., Moser, M.B., Beckes L., Smith A., Dalgleish T., ym. (2013) Soothing the Threatened Brain: Leveraging Contact Comfort with Emotionally Focused Therapy. PLos ONE 8(11): e79314. doi: 10.1371/journal.pone.0079314

Woodman, P. S. (2011) The significance of the relationship between dogs and single women. Pacifica Graduate Institute.

Alkuperäinen kuva Putous-ohjelman sivulta.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.