Ehkäise ja säästä!

Lasten hankkiminen on kallista, se ei ole uutinen. Pelkästään lastenvaunujen ja kaiken muun rekvisiitan hamstraamiseen kuluu pitkä penni. Se ei myöskään ole halpaa yhteiskunnalle – terveyspalvelut ja koulutus ovat iso investointi pieneen ihmiseen.

Maailmalla kaikki eivät saa päättä kuinka monta lasta hankkivat. Joillekin jokainen syntyvä lapsi on lahja ja vanhempien vanhuuden turva. Toisille yhdenkin lapsen elättäminen tulee liian kalliiksi.

Jos ei ole varma, onko tarpeeksi rahaa ruokaan tai lähettää olemassa olevia lapsia kouluun, voi raskaus olla katastrofi. Kollegani kirjoittikin blogin siitä, miten epätoivoinen nainen saattaa yrittää ratkaista asian henkarilla – siis vaarallisella abortilla.

Usein ajatellaan, että kehitysyhteistyö on kallista. Rahaa menee ”sinne jonnekin” ”kankkulan kaivoon”.

Perhesuunnitteluun ja seksuaalioikeuksien edistämiseen menevä raha on kuitenkin tutkitusti hyvä sijoitus. Se tarkoittaa isoja säästöjä muualla, kuten koulutuksessa ja terveyspalveluissa.

Tanskalainen tutkimuslaitos julkaisi äskettäin tutkimuksen, joka listaa kaikista tutkituimmat ja tehokkaimmat keinot nostaa kehitysmaat köyhyydestä.

Tutkimuksen mukaan seksuaaliterveyden edistämisen hyödyt ovat ilmiömäiset. On olemassa vankkaa näyttöä monista tutkimuksista, että hyöty on 15 kertainen verrattuna kuluihin.

Siis x 15!

Aika tehokasta vai mitä!

Näin se tapahtuu:

Kun naisille tarjotaan valinnan mahdollisuus lapsiluku pienenee ja perheen resurssit käytetään pienempään määrään lapsia. Lisäksi lapsikuolleisuus laskee, joka taas johtaa siihen, että vanhemmat voivat tehdä vähemmän lapsia.

Lapsista kasvaa silloin terveempiä ja fiksumpia, koska heille riittää ruokaa ja he pääsevät kouluun. Tästä seuraa isot säästöt mm. koulutuksessa ja terveydenhuollossa valtakunnallisella tasolla.

Lisäksi perheiden lapsilukumäärän laskulla ja koko maan talouskasvulla on yhteys. Tälle ei ole yhtä suurta syytä, se on monen asian summa. Väestön korkeampi koulutusaste, naisten paremmat mahdollisuudet osallistua työelämään ja yllä mainitut säästöt luovat yhtälön, joka luo hyvät olosuhteet talouskasvulle.

Ehkäisyn mahdollisuuden tarjoaminen kaikille on siis yksi parhaista sijoituksista, mitä voimme tehdä rakentaessamme seuraavalle sukupolvelle parempaa maailmaa.

Allekirjoita Väestöliiton ja International Planned Parenthoodin adressi, jotta kaikki maailman ihmiset saisivat päättää, kuinka monta lasta he hankkivat. Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille.

Pääset allekirjoittamaan tästä: http://idecide.ippf.org/idecide/view/fi-fi-ma60

Minä päätän on Väestöliiton ja International Planned Parenthood Foundation:in (IPPF) yhteinen kampanja. Keräämme adressia, joka annetaan Ban Ki Moonille YK:n yleiskokouksessa 22.9. Haluamme, että kaikki maailman ihmiset saisivat itse päättää kehostaan ja elämästään. Seksuaalioikeuksien tulee toteutua maailmanlaajuisesti ja tämän työn rahoitus tulee turvata.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.