Kaukosuhteiden määrä on kasvanut. Työ tai opiskelut voivat viedä puolison toiselle puolen Suomea tai jopa maailmaa. Joillekin kaukosuhde on hetkellinen välitila, toisille parisuhteen arkea.
Kaukosuhteessa olevat kohtaavat vaikeuksia, joista lähellä toisiaan tai yhdessä asuvat kumppanit eivät tiedä. Odotukset latautuvat päivä päivältä ja viikko viikolta seuraavaan tapaamiseen. Juna vie kumppanin pois sunnuntai-iltaisin juuri, kun pari ehti taas tottua yhdessäoloon.
Kaukosuhteessa olevien on raskasta käsitellä ristiriitoja tapaamatta toisiaan. Turvallisuuden tunne perustuu viesteihin ja puhelinsoittoihin. Surullinen odottaa lohduttavaa halausta seuraavaan viikkoon. Iloisista hetkistä riemuitaan puhelimen välityksellä. Kumppaneilla voi elää mielessä epäilys: ”Kestääkö suhteemme tätä etäisyyttä?” ”Johtuvatko ongelmamme välimatkasta?” ”Minkälainen suhteemme olisi, jos näkisimme joka päivä?”
Miten terapeutit voivat auttaa pareja, jotka eivät ehdi virka-aikaan samaan kaupunkiin vastaanotolle? He ottavat teknologian käyttöönsä. Amerikkalaiset terapeutit ovat esimerkiksi kokeilleet videokonferensseja kaukosuhteessa olevien parien auttamiseksi. Videokonferenssissa parit voivat olla yhteydessä toisiinsa ja terapeuttiin tietokoneen välityksellä. Yleinen tapa käydä terapiassa on esimerkiksi Skype-puhelut.
Jos suhteesi kärsii etäisyyden vuoksi, ota selvää parisuhteiden hyväksi tehtävästä nettipalvelusta. Ladatkaa koneellenne Skype ja ehdottakaa terapeutille virtuaalitapaamista, mutta muistakaa, että tietosuoja on Skype-yhteyksissä heikko. Väestöliitto tarjoaa nettipalveluina Kysy asiantuntija -palstan, Tunnekeskeisen parisuhdekurssin ja chattiperiaatteella toimivia, yksilöterapeuttisia nettivastaanottoja. Kaukosuhde ei saa tulla esteeksi parisuhteen hoitamiselle.
Lähde: McCoy, Megan; Hjelmstad, Lyndsey R. & Stinson, Morgan. (2013) The role of tele-mental health in therapy for couples in long-distance relationships. Journal of Couple & Relationship Therapy, 12(4), 339-358.
KUVA: Aino Huotari