Miksi Rosario kuoli?

imageTerveisiä Manilasta, Filippiinien pääkaupungista. Vietän täällä elokuun opiskellen globaaleja terveysteemoja kollegojen kanssa. Mukana on lääkäreitä niin Suomesta, Tansaniasta, Nepalista, Chilestä kuin isäntämaa Filippiineiltä.

Mietimme tänään, miksi vaippaikäinen Rosario kuoli.

Rosario oli nuorten vanhempiensa neljäs lapsi. Vanhemmat, Jaime ja Lucy, olivat köyhiä ja koulujakäymättömiä filippiinejä, jotka muuttivat paremman elämän toivossa maalta suurkaupunki Manilaan. Jaimen tulot riittivät hätäisesti lasten päivittäiseen ravintoon ja riistohintaisiin vuokrakuluihin. Käyttövesi ei ollut puhdasta ja ulosteet laskettiin ohivirtaavaan vedenuomaan.

Vanhemmilta puuttui tietoa, joten pientä Rosario-vauvaa ruokittiin pelkällä maitopulverilla, minkä vuoksi Rosariosta kasvoi heikkokuntoinen, aliravittu lapsi. Kuopusta ei oltu rokotettu, sillä Lucy oli säikähtänyt kahden vanhemman lapsen saamaa rokotusreaktiota, kuumetta.

Sitten Rosario sairastui tuhkarokkoon. Hoito oli kallista ja söi perheen koko omaisuuden. Lääkkeitä heillä oli mahdollisuus ostaa vauvalleen vain pariksi päiväksi. Paikalliselta klinikalta suositeltiin siirtymistä sairaalaan, jonne sisäänotto olisi kuitenkin vaatinut perheeltä valtavan sijoituksen, lähes 20 euroa. Tämä oli moninkertaisesti yli Jaimen viikoittaisten tulojen.

Vanhemmilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palata pienokaisen kanssa kotiin, jonne hän kuoli ripulin aiheuttamaan nestehukkaan muutamassa päivässä.

Tiesitkö, että WHO on asettanut vuonna 2000 niin kutsutut milleniumin kehitystavoitteet toteutettavaksi vuoteen 2015 mennessä? Tavoitteisiin kuuluvat mm. köyhyyden ja äärimmäisen nälän poistaminen, lapsikuolleisuuden vähentäminen, äitiysterveyden parantaminen sekä koulunkäynnin mahdollisuuden tarjoaminen universaalisti kaikille tytöille ja pojille.

Mahtavia tavoitteita! Ongelma vain on, että tavoitteet on laadittu kuulematta ihmisiä ja yhteisöjä itseään, ymmärtämättä sitä ongelmien kirjoa ja monimutkaisuutta, jotka esimerkiksi köyhyyden tai lapsikuolleisuuden takana ovat.

Miksi Rosario siis kuoli? Nestehukka on liian helppo vastaus. Ymmärtämättömät vanhemmat liian kapeakatseinen vastaus. Rosarion kuoleman aiheutti monien tekijöiden summa; kokonaisuus, jonka osana ovat köyhyys, kouluttamattomuus, huono terveyspolitiikka, korruptio, olematon perhesuunnittelu, tietotaitojen puute, julkisten terveyspalveluiden puute, lääkkeiden ylihinnoittelu, terveyspalvelutyöntekijöiden ylikuormittuneisuus ja kyynistyminen, heikko hygieniataso sekä rokottamattomuus.

Syyllistä etsitään herkästi myös globalisaatiosta ja Maailman Pankin terveysinvestointi-innostuksesta, joiden tuomat terveyspalveluiden yksityistämiset ja sairasvakuutukset ovat vieneet palvelut mahdottomaksi vähävaraisten tavoittaa.

Rosario kuoli muun muassa siksi, ettei hänen kotimaansa katsonut tarpeelliseksi tukea julkista terveydenhuoltoa, koska sairasvakuutusten turvin hoitoa saivat jo varakkaat privaattiklinikoissaan. Rosario kuoli, koska lääkkeitä määrännyt lääkäri oli apteekin osakas ja määräsi vain kalleimpia merkkejä. Rosario kuoli, koska poliitikkojen oman edun tavoittelu esti heitä ajamasta heikko-osaisimpien asioita.

Tansanialainen kollegani kertoi tarinan omasta maastaan, siitä miten poliittista tahtotilaa on välillä vaikea ymmärtää. Maassa, jossa on huutava pula kuvantamislaitteista, kuten CT-koneista, satsattiin hallituksen toimesta kahdensadan ison edustusauton hankintaan, kappalehinta liki 100.000 dollaria. Yhden auton hinnalla olisi saatu yksi kuvantamislaite.

Olemme monimutkaisten ja kuohuttavien asioiden äärellä. Rosarioita kuolee päivittäin tuhansia ympäri maailman. On uskallettava katsoa syitä ja ymmärtää ilmiöiden monitekijäisyys. ”Ajattele globaalisti, mutta toimi paikallisti” on filippiiniopettajamme neuvo.

On laskeuduttava ihmisten ja yhteisöjen tasolle. Katsottava ongelmaa kokonaisuutena, kuultava yhteisön tarina. Nähtävä nekin kipeät asiat, jotka helposti haluttaisiin piilottaa. Vain siten voidaan rakentaa hyvää kehitysyhteistyötä.

Siksi olen tänään täällä ja raportoin teille viikottain Filippiinien kuulumisia.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.