12 tuntia töitä perheen eteen

banneri_suomiareena_600x387Family-vs-work (2)Työn ja perheen suhteessa ei ole kyse yksipuolisesta vaikuttamisesta vaan kehästä. Psykoterapeutti Keijo Markova sanoo, että työ-perhe -kehällä on sekä mielihyvää tuottavia että stressaavia asioita. Jos jompikumpi, työ- tai perhe-elämä, on yhtä selviytymistaistelua, on ihminen ”lopen uupunut”. Vaikein tilanne on silloin, kun kumpikaan, parisuhde tai työ, eivät poista stressiä eivätkä tarjoa menestyksen ja onnen tunteita.

Ihminen viettää aikaa siellä, missä hän kokee olevansa huomioitu, ihailtu ja arvostettu. Jos kotona on tarjolla tyytymättömyyttä, käskyttämistä ja kritiikkiä, puoliso on mieluummin työssä kuin kotona. Hänen on helppo keksiä vielä jotain tarpeellista tai välttämätöntä tekemistä työpaikalla, kun jo kotitalon näkeminen nostaa mieleen ahdistuksen.

Lapsuuden kokemukset vaikuttavat siihen, mihin ihminen elämässään keskittyy. Itsetunto rakentuu ihmissuhteissa. Jos työ määrittää ihmisen arvoa, puolisot eivät uskalla hakea toisiltaan vahvistusta omalle itsetunnolleen. Työstä tulee tärkein tapa kokea itsensä hyväksi ihmiseksi. Työmäärää voi perustella: ”Olen tehnyt 12 tuntia päivässä töitä perheemme hyväksi.” Todellisuudessa taustalla voi olla oman itsetunnon ylläpitäminen, oman merkityksen nostaminen muiden silmissä tai varallisuuden kerääminen. Tietokone sylissä ja älypuhelin kädessä puolisot eivät ole toistensa tavoitettavissa. Lapset oppivat, että työ tulee ennen heitä.

Olennaista työ/perhe -kuvion toimivuudelle on se, voitko nähdä ja ymmärtää kumppanisi paineet ja ahdistukset – olipa kyse sitten kotona olevan selviämistaistelusta tai työssä olevan selviämistaistelusta. Tutkimus kertoo, että paras tuki omien tunteiden kanssa toimeen tulemiselle on läheiseltä saatu tuki. Ensimmäinen askel kohti perheystävällistä työpaikkaa on se, kun puolisot huomaavat kaipaavansa toisiltaan arvostusta, rakkautta ja tukea.

Läsnäoloa ei ole mahdollista lisätä ilman konkreettista muutosta. Muutos voi koskea vaikkapa työmäärää tai -tapaa. Voiko perheenne selvitä vähemmällä työmäärällä ja voiko työpaikalta löytyä jouston mahdollisuuksia, kun perheenne hyvinvointi sitä vaatii?

KUVA: http://tech.co/whats-more-important-work-family-2012-09

suomiareena_uusilogoVäestöliitto järjestää Porissa Suomi Areenalla keskustelutilaisuuden OMG, nyt on ruuhkavuodet! #perheystävällinentyöpaikka keskiviikkona 16.7. klo 14-15.15.

Tilaisuus pidetään Puuvillan puistossa (Pohjoisranta 11), joka sijaitsee Kirjurinluotoa vastapäätä, Porin Puuvillan edustalla ja sinne kuljetaan Porinsiltaa pitkin.

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.