Lapsi työssä

banneri_suomiareena_600x387

 Tuoman Kurttila

Kuva: AnnArt
Kuva: AnnArt

Nuorten arvoissa työ ja perhe ovat korkealla. Nämä ovat asioita, jotka nuori toivoo elämässään saavuttavansa.

On ponnisteltava, että yhteiskuntamme mahdollistaa molemmat. Meidän on oltava sekä työn että perheen yhteiskunta. Ei joko-tai, vaan sekä-että.

Työmarkkinajärjestöt ovat keskiössä suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä. Ja koska ne ovat tärkeitä, on niiltä vaadittava enemmän. Ei vähemmän.

Työmarkkinajärjestöjen on otettava valmistelussaan huomioon päätösten vaikutukset lapsiin. Maamme työelämälainsäädäntö ja työehtosopimukset on arvioitava metrin korkeudelta. Suomesta on rakennettava maailman lapsiystävällisin yhteiskunta. Se takaa meille hyvää lapsuutta, aikuisuutta ja työelämää. Tiedän tämän olevan sekä lapsen, työnantajien että työntekijöiden etu.

Työtä on pystyttävä tekemään joustavammin. Ajasta ja paikasta riippumaton työ on monella alalla yhä mahdollisempaa. Työtä pystymme tekemään enemmän ja pidempään, mutta samalla ihmisen ja perheen hyvinvoinnista kiinni pitäen.

Ja on avattava monetkin lukot. Miksi uudella työntekijällä ei ole kesällä lomaa? Uusi työntekijä lomansa juuri tarvitsee. Eikö 10-vuotias ole liian pieni jäämään kotiin sairastamaan yksin, korkeaan kuumeeseen ja oksennustautiin? Olisiko mahdollista ajatella, että vanhemmat pääsisivät työajalla päiväkodeissa ja kouluissa käytäviin kasvatuskeskusteluihin?

Työnantaja, joka mahdollistaa työntekijälle huolenpidon lapsista, saa palkaksi motivoituneen, sitoutuneen ja hyvinvoivan työntekijän. Heitä tarvitsemme enemmän, ei vähemmän.

Ja kutsukaamme lapsemme työpaikoille. Miltä sinusta tuntuisi, jos et olisi koskaan käynyt lapsesi päiväkodissa? Lapsesi vain katoaisi jonnekin päivän ajaksi. Ei. Lapsen on tiedettävä, mitä työssäsi puuhaat ja erityisesti, kenen kanssa. Lapsen on nähtävä työ ja elämäsi.

Jokaisella työpaikalla on vietettävä vuosittain Tuo lapsesi töihin! -päivää. Työurien pidentäminen alkaa lapsuudesta.

Tuomas Kurttila on lapsiasiavaltuutettu ja hän mukana Väestöliiton keskustelutilaisuudessa OMG, nyt on ruuhkavuodet SuomiAreenalla Porissa 16.7. klo 14. Puuvillan puistossa

suomiareena_uusilogoVäestöliitto järjestää Porissa Suomi Areenalla keskustelutilaisuuden OMG, nyt on ruuhkavuodet! #perheystävällinentyöpaikka keskiviikkona 16.7. klo 14-15.15.

Tilaisuus pidetään Puuvillan puistossa (Pohjoisranta 11), joka sijaitsee Kirjurinluotoa vastapäätä, Porin Puuvillan edustalla ja sinne kuljetaan Porinsiltaa pitkin.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.