Katso peiliin

köydenvetoa

 

Tunteet tarttuvat. Ihmiset virittyvät toistensa tunnetilaan ja tekoon eläytymällä. Kun näemme jäätelön syömistä, jäätelön syömisen kokemus syttyy mielessä ja vanilja maistuu. Kun muut haluavat pitää hauskaa, ilonpito tarttuu.

Nämä peilisolut laittavat aivomme harjoittelemaan skeittausta kun katselemme skeittareiden hurjia hyppyjä ja virittävät seksuaalisuuttamme hehkuun kun tuijotamme eroottista elokuvaa. Sekä tunteet että teot peilataan ja niihin samaistutaan. Jos siis huoneeseesi pölähtää suuttunut työkaveri, peilisolusi rekisteröivät hänen tunnetilansa eleistä ja ilmeistä. Solut asettuvat hetkeksi samaan asentoon ja virittävät aivosi vastaavaan tilaan: tunnet vihan kuumuuden itsessäsikin.

Surevaa osataan lohduttaa kun surun voi peilata omassa mielessään ja pettynyttä voi kannustaa kun elävästi muistaa pettymyksen kirvelevän voiman.

Peilisolujärjestelmän herkkyys on tunneälyä ja hyvin hyödyllinen juttu kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Sen avulla astutaan automaattisesti hetkeksi toisen asemaan. Se auttaa ymmärtämään toisen ihmisen, pienen vauvan tai jopa lemmikin aikeita ja tuntemuksia. Liikkeillä ja eleillä, ilmeillä ja asennoilla on siis valtavan suuri merkitys ihmisten välisissä kohtaamisissa ihan kaikessa vuorovaikutuksessa. Ihmisten välinen herkkä henkinen yhteys on siis suurelta osin puhdasta motoriikkaa. Asento kertoo asenteesta.

Kannattaa siis ladata itseensä sitä tunnetta, mitä haluaa levittää. Netissä peilausvajetta voi yrittää täyttää hymiöillä. Ei se koskaan silti tunnu samalta, kuin toisen ihmisen tunteikas läsnäolo. Reaalikohtaaminen virittää peilisolut tanssiin, virtuaalikohtaamisessa on turvauduttava mielikuviin. Kasvokkain voi vauhdittaa tunteensa suorastaan myrskyyn!

Miten on, mitä kannat peilattavaksi? Tiedetään, että jos vuorovaikutus aloitetaan kielteisellä äänenpainolla tai sisällöllä, kääntyy koko keskustelu todennäköisesti negatiiviseksi. Sen sijaan silmiin katsominen, hymy ja nyökytteleminen avaavat myönteisen yhteyden. Tuotko neuvotteluun, vanhemmuuteen tai parisuhteeseen voimia vai kuluttavaa energiaa?

Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.