Tyttö, josta aikuiset päättivät tehdä vaimon

tyttöblogibanneri“Aina, kun näin hänet, piilouduin. Vihasin nähdä häntä”, kertoo 6-vuotias jemeniläinen Tehani 25-vuotiaasta aviomiehestään.

Valokuvaaja Stephanie Sinclair kohtasi ensimmäisen lapsimorsiamen 10 vuotta sitten. Tytön silmät, täynnä pelkoa, hämmennystä ja yksinäisyyttä, eivät jättäneet häntä rauhaan. Kohtaamisen tuloksena syntyi maailmaa kiertävä Liian nuori naimisiin-näyttely.

Liian nuori naimisiin-näyttely on tuotettu yhteistyössä YK:n väestörahasto UNFPAn kanssa. Näyttelyn voi nähdä 6.6. asti Helsingin Rautatientorilla.näyttelyLapsiavioliitto?

Jolllakin tavalla on järjen vastaista, että lapsi solmii avioliiton. Eihän lapsi voi tehdä muitakaan virallisia sopimuksia. Kuitenkin arvioiden mukaan kehitysmaissa kolmasosa tytöistä päätyy naimisiin alaikäisenä.

Lapsiavioliitot ovat myös lisääntyneet. Sotien, konfliktien ja luonnonkatastrofien keskellä lasten naittaminen lisääntyy, koska vanhemmat ajattelevat aviomiehestä olevan turvaa tytölle epävarmoissa oloissa.

Miten lapsiavioliitot lopetaan?

Lapsiavioliitot voidaan lopettaa yhden sukupolven aikana. Siihen tarvitaan kuitenkin ponnistuksia useilta tahoilta.

Valtioita tulee painostaa, että niiden lainsäädäntö suojelee tyttöjä avioliitolta. Lakien toteuttamista on myös valvottava ja lain rikkomisesta on seurattava rangaistus.

Yhteisöjen ja vanhempien on ymmärrettävä lapsiavioliittojen haitallisuus koko yhteisölle. Samalla heidän on ymmärrettävä tyttöjen potentiaali – koulutettu ja terve, vasta täysikäisenä avioituva tyttö hyödyttää koko yhteisöä ja auttaa nostamaan perheitä köyhyydestä.

Oleellista lapsiavioliittojen ehkäisyssä on panostaminen tyttöjen koulutukseen, voimaantumiseen ja verkostoitumiseen. Tytöt tarvitsevat roolimalleja ja esimerkkejä koulutetuista, itsenäisistä aikuisista naisista. Joissakin maissa on huomattu, että lapsiavioliittoja suosineilla alueilla haitallinen tapa väheni, kun kylissä kiersi positiivista roolimallia antava ”naisvalmentaja”, joka kertoi tytöille erilaisista toimeentulon mahdollisuuksista, antoi terveystietoa ja ennen kaikkea loi tyttöjen välille verkoston.

Lapsivaimot kärsivätkin usein yksinäisyydestä. Näyttelyssä on kuva laihasta tytöstä. Kuva näyttää, miten 14-vuotias etiopialainen Leyualem viedään hääpäivänä muulilla hänen uuteen kotiinsa. Miehet kertovat myöhemmin, että kangas aseteltiin Leyualemin päähän, jotta hän ei  löytäisi takaisin kotiinsa jos hän haluaisi paeta avioliittoa.

Väestöliitto taistelee tyttöjen puolesta

Väestöliitto toimii aktiivisesti kehitysmaiden tyttöjen seksuaalioikeuksien edistämiseksi. Tähän kuuluu olennaisena osana lapsiavioliittojen ehkäisy. Nepalissa tyttöjen koulutusta ja verkostoitumista tuetaan muun muassa nuorten keskuksien avulla, jossa tytöt saavat tietoa seksuaaliterveydestä ja mahdollisuuden verkostoitua keskenään.

Malawissa pyrimme kehittämään mekanismeja, miten tyttöjen koulupudokkuutta voidaan ehkäistä. Tarkoituksena on, että jokaisen tytön itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan ja hänen koko potentiaalinsa otetaan yhteisössä käyttöön.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.