Naisten ja tyttöjen oikeuksien kohentaminen, koulutus ja seksuaalivalistus ovat hyviä ja tehokkaita keinoja edistää tasa-arvoa ja nostaa ihmisiä köyhyydestä. Naisten koulutustason nousu vaikuttaa koko kansantalouteen, hillitsee väestönkasvua, ja lisää tasa-arvoa. Väestön koulutustaso myös periytyy nimenomaan äitien kautta.
Heikosti koulutettuina ja usein lukutaidottomina köyhimpien maiden naisilla ei ole välineitä puolustaa oikeuksiaan vahvassa istuvia perinteitä ja tapoja vastaan, vaikka lain tasolla heillä yhtäläiset oikeudet olisivatkin. Avainasemassa ovat siksi tyttöjen saaminen kouluun ja kouluissa annettava opetus.
Naisen oikeus päättää omasta ruumiistaan on ehdoton. Ihmisellä tulee olla oikeus itse ja ilman pakkoa ja väkivaltaa päättää kehostaan, kumppaneistaan, ja kuinka aktiivisesti ja millä tavoin omaa seksuaalisuuttaan toteuttaa.
Ennenaikaisten raskauksien estämisellä on suuri vaikutus siihen, että tytöt kouluttautuvat ja menestyvät elämässä. Myös sukupuolitautien leviäminen on keskeinen este kehitykselle monissa maissa.
Valitettavasti itsestään selvä oikeus raskaudenkeskeytykseen ei toteudu edes kaikissa EU-maissa. Suomessakin raskaudenkeskeytys vaatii vielä erityisen syyn ilmaisemisen. Mielestäni aborttiin hakeutumisen tulisi itsessään riittää syyksi ja ilmaukseksi sille, että päätös on harkittu.
Seksuaalioikeudet ja kouluissa annettava seksuaalikasvatus eivät ole mitättömiä juttuja. Tietoa ja valistusta tarvitsevat sekä tytöt että pojat. Seksuaalioikeuksien ja -kasvatuksen sisällyttäminen Suomen ja EU:n kehitysyhteistyöhön on tärkeää.
Valistus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan olennaista on liittää seksuaalioikeudet yleisiin kehitysyhteistyön tavoitteisiin köyhyyden poistamisesta. Tieto omista oikeuksista ei lohduta, jos naisten koko päivä kuluu ruoanlaittoon tai veden kantamiseen pitkien matkojen takaa.
Naiset tekevät monissa vähiten kehittyneissä maissa valtaosan kodeissa ja pelloilla tehtävästä ruumiillisesta työstä. Kaivot, pesukoneet ja sähköt ovat edellytys sille, että heillä on aikaa myös käytännössä soveltaa saatavilla olevaa tietoa omista oikeuksistaan, ja murtaa alistavia perinteitä jokapäiväisessä elämässään.
Annika Lapintie on Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja EU-vaaliehdokas
2 kommenttia artikkeliin ”Naisten vaikea puolustaa oikeuksiaan vahvoja perinteitä vastaan”