Eurooppalaisilla lääkkeillä parempi huominen

Henna Virkkunen
blogiinpallot
kuvaUsein eurovaalien yhteydessä keskustelu kansallisesta politiikasta ja Euroopan unionin tasolla tehtävästä politiikasta menee sekaisin. Pelkään pahoin, että jos Euroopan laajuisesti lähdettäisiin harmonisoimaan vaikkapa opintotukietuuksia, nuorten työttömyysturvaa tai nuorisotakuuta, pohjoismaat – Suomi muiden mukana – jäisi alakynteen. Turvaverkkomme ovat huomattavasti paremmat ja laajemmat kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Siksi esimerkiksi nuorisotyöttömyyteen, nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja koulutusjärjestelmiin liittyvät päätökset ovat sellaisia, että ne pitäisi mielestäni tehdä kansallisella tasolla. Me kansallisella tasolla tiedämme oman tilanteemme parhaiten – samoin kuin olemme asiantuntijoita siinä, millaiset keinot auttavat parhaiten omia nuoriamme.

Mutta Euroopan unionilla on myös rooli siinä, miten nuoret tulevaisuudessa pärjäävät kaikkialla Euroopassa.

Sukupolvet, jotka ovat kasvaneet Euroopan unionin aikana, ovat kansainvälisempiä kuin monet niitä edeltäneet. He ovat kasvaneet sosiaalisen median aikakautena, kun tietoa ja tuttavuuksia on saanut helposti ympäri maailman. Kansainvälisyyskasvatusta lisäämällä pidämme huolta siitä, että asenteet erilaisuutta kohtaan eivät muutu koviksi tai suvaitsemattomiksi. Näin varmistamme, että niissä tilanteissa kun ihmiset liikkuvat joko vapaaehtoisesti tai tragedioiden myötä pakotettuina maasta toiseen, heidän on turvallista tulla minne vain.

On hienoa, että nuoret voivat tänä päivänä opiskella missä tahansa Euroopan maassa, ja saada sen jälkeen tutkintonsa tunnustetuksi muuallakin. Soisin, että jokainen nuori opiskelisi myös ulkomailla. Muiden kulttuurien tunteminen ja oppien saaminen myös itselle epätyypillisessä ympäristössä laajentaa maailmankuvaa ja luo avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiriä.

Meidän on parannettava sisämarkkinoitamme – siis mahdollistettava nykyistäkin parempi liikkuvuus. Juuri vapaa liikkuvuus on ollut eurooppalaisille tärkeimpiä asioita, joita olemme onnistuneet unionin olemassaolon aikana luomaan. Tämä mahdollistaa sen, että nuoret ympäri Eurooppaa voivat etsiä itselleen sopivaa työtä tai muita mahdollisuuksia missä vain.

Tulevaisuutemme on osaamisessa, innovaatioissa ja niiden kautta kasvavassa kilpailukyvyssä. Tarvitsemme lisää työtä ja yrittäjyyttä, emme tiukempaa sääntelyä. Euroopan unionin pitäisikin keskittyä niihin toimenpiteisiin, joilla parannetaan yritysten edellytyksiä toimia. Vain siten voimme varmistaa, että yrityksillä on varaa palkata myös nuoria, eikä niille synny tarvetta tai kiusausta siirtää toimintojaan Euroopan ulkopuolelle.

Jokainen eurooppalainen nuori ansaitsee mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja täyteen potentiaaliinsa kasvamiseen. Meidän on pidettävä huolta siitä, että Euroopassa on hyvä kasvaa, aikuistua ja vanheta myös tulevaisuudessa. Itselleni sivistys, osaaminen ja kannustavuus ovat aina olleet tärkeitä arvoja, ja niitä olen pyrkimässä europarlamenttiinkin edistämään. Uskon vilpittömästi, että monien muiden arvojen ohella myös näillä on keskeinen merkitys sille, millaisia paikkoja Eurooppa ja Suomi tulevaisuudessa ovat.

Henna Virkkunen on liikenne- ja kuntaministeri ja Kokoomuksen eurovaaliehdokas

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.